altex
Business

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare intră în faliment. Borza, propus lichidator judiciar: Este posibil să refuz

Tribunalul Mehedinți a decis, joi, intrarea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) în faliment și a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, casa de insolvență condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica. 

Borza a declarat însă pentru MEDIAFAX că a aflat din presă de decizia instanței și că va discuta subiectul luni cu acționarul majoritar al RAAN, Ministerul Energiei, fiind tentat să refuze mandatul.

„Eu nu am cerut și nici nu mi s-a propus, eu am aflat din presă că lichidator judiciar a fost desemnată Euro Insol SPRL. Și nici nu știu cine m-a propus. O să discut luni cu acționarul majoritar, Ministerul Energiei. Primul impuls este să refuz, nu vreau să am pe conștiință falimentul RAAN și destinele oamenilor de acolo. Am termen legal zece zile să accept sau să refuz mandatul. Recunosc, acum doi ani mi-am arătat interesul, dar pentru reorganizarea regiei, când ar mai fi avut o șansă de salvare. Însă la acel moment acționarul a preferat pe altcineva. Este o întreprindere strategică cu risc, nu o poți da pe mâna oricui să o taie la fier vechi, decuplarea instalațiilor de acolo nu se poate face de orice nepriceput. Cert este că Euro Insol nu s-a asociat niciodată cu falimentul, noi salvăm companiile, nu le îngropăm„, a afirmat Borza.

RAAN a produs apă grea necesară producției de electricitate în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, dar și energie termică pentru rețeaua centralizată de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Anul trecut, prin OUG, întregul stoc de apă grea al companiei – suficient pentru a asigura necesarul centralei nucleare de la Cernavodă pentru următorii 50 de ani – a fost mutat în patrimoniul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

test

RAAN se afla în insolvență din septembrie 2013, administrator judiciar fiind casa de insolvență Tudor& Asociatii. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al companiei la momentul declanșării procedurii de insolvență se aflau peste 300 de societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu regia. La momentul intrării în insolvență RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei.

În 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajați ai RAAN au fost disponibilizați, ei primind ajutor de șomaj timp de doi ani și un venit de completare până la cel mult 1.700 de lei lunar, în funcție de vechime. 

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button