Primărie pe terenul de fotbal!
de Răzvan CĂLIN
Mai mulți localnici din comuna Ibănești sunt nemulțumiți că autoritățile locale au decis să construiască sediul nou al primăriei pe terenul de fotbal. Primarul Benone Pletea promite că va fi amenajat un nou teren de fotbal în imediata apropiere a celui vechi.
Supărare mare printre localnicii din comuna Ibănești după ce edilii au decis să construiască un sediu nou pentru primărie taman pe terenul de fotbal din localitate. Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât au trecut mai bine de opt ani de când se chinuie autoritățile locale să construiască acel sediu, dar până acum n-au reușit decât să toarne fundația viitorului edificiu. De atunci și până în prezent nu s-a mai făcut nimic, nici măcar o cărămidă nu s-a pus pe motiv că nu sunt fonduri. Nici de la bugetul local și nici nu s-a alocat vreun leu din fonduri guvernamentale. Așa se face că, actualmente, Ibănești nu are nici primărie nouă, dar nici teren de fotbal nu mai este.
”Terenul de fotbal era printre puținele, dacă nu chiar singurul loc unde se mai puteau distra și să facă mișcare tinerii din comună. Acum, nici primăria nu s-a construit, dar nici terenul de fotbal nu mai este. Iar tinerii noștri se adună prin jurul crâșmelor din sat. Înainte, terenul de fotbal era un loc unde te puteai duce să te relaxezi făcând mișcare, jucai fotbal, în fine, era un punct de atracție pentru cei tineri. E păcat că s-a ales praful de tot”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Ibănești.
Pentru mulți dintre locuitorii din această comună, fotbalul a reprezentat și reprezintă o adevărată pasiune. Sportul – rege are rădăcini vechi în această zonă, Ibănești având echipă de fotbal încă din perioada fostului regim comunist. Vreme de câteva decenii, înainte de 1989, echipa de fotbal din Ibănești a activat în Divizia Județeană de Fotbal, cum era pe atunci. Motiv de mare mândrie locală, o tradiție care a fost continuată și după 1989. Numai că, fotbalul în era capitalismului s-a dovedit a fi o piatră grea pentru micuța comunitate rurală. Doar pasiunea și plăcerea de a juca fotbal nu au fost îndeajuns pentru a susține o echipă de fotbal. Mai ales că nici autoritățile locale nu și-au permis să finanțeze echipa. Așa că, încă de acum 10 ani, echipa s-a desființat, spre regretul multora dintre localnici. Oamenii sunt cu atât mai supărați cu cât, spun ei, terenul de fotbal nu ar fi trebuit să dispară și el: ”Chiar dacă nu mai avem echipă de fotbal, asta nu înseamnă că trebuia să desființăm și terenul. Aici era locul unde veneau tinerii din sat și mai jucau câte un meci de fotbal, așa amical, pentru mișcare. Puteau să facă primăria în altă parte, nu neapărat pe terenul de fotbal. Dar așa e pe la noi, când ne apucăm de stricat, stricăm tot fără să gândim”.
De cealaltă parte, Benone Pletea, primarul comunei Ibănești, susține că ”dracul” nu este chiar atât de negru, cum ar părea la prima vedere. Edilul – șef din Ibănești spune că nu exista alt loc care să se preteze pentru construcția unui nou sediu de primărie: ”Oricum, consilierii locali au decis, pe bună dreptate, ca în loc să facem primărie nouă, mai bine să ne ocupăm de alte probleme mai stringente. Așa că am cam lăsat pe planul secund sediul nou al primăriei și ne-am concentrat pe alte chestiuni mai grave cum ar fi amenajarea de poduri și podețe, repararea și întreținerea drumurilor, repararea școlilor că ploua în ele, amenajarea de stații de autobuz că nu aveam deloc etc. Nu spun că toate astea sunt puse la punct, dar tot ce s-a făcut a fost cu fonduri locale, de la bugetul local mai mult. Era normal să lăsăm, deocamdată, deoparte construcția unui sediu nou de primărie. Păi, oamenii dădeau cu gâtul în râpi și noi să facem primărie nouă!? Oricum, vrem să achiziționăm, în imediata apropiere a fostului teren de fotbal, o altă suprafață de pământ care să-i dăm aceeași destinație. Este un cetățean care deține acolo vreo 20 de hectare de pământ și am dori să cumpărăm pentru a amenaja un teren nou de fotbal. Dar, rămâne să-l chemăm la negocieri, să discutăm cu dumnealui pentru a ajunge la un consens”.
Cât despre noul sediu al Primăriei Ibănești, acesta mai are de așteptat în continuare, pentru că nici în momentul de față nu sunt fonduri pentru așa ceva. Ar fi nevoie de circa 11,8 miliarde de lei vechi, bani pe care bugetul comunei nu-i are. Singura speranță e o eventuală finanțare guvernamentală, dar nici aici nu sunt prea multe speranțe. Cum suntem în an electoral, edilii din Ibănești speră că poate vor obține finanțarea dorită, însă, după cum se obișnuiește pe la noi, din patru în patru ani curg promisiunile, însă fără a se face nimic concret.