Ministerul Tineretului și Sportului organizează, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Vaslui, întâlnirea de consultare regională, referitoare la modificarea Legii Tinerilor și a îmbunătătirii Metodologiei de Finanțare a organizațiilor neguvernamentale de/pentru tineret, precum și pentru organizațiile studențești (ONGT/ONGTS). Pentru regiunea Nord-Est din care mai fac parte județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași și Bacău, consultarea regională va avea loc în data de 15 februarie 2016, la sediul Instituției Prefectului Iași, începând cu oră 10.00. Sunt invitate ONG-uri de/pentru tineret, ONG studențești, Fundația Județeană pentru Tineret Vaslui, reprezentanții organizațiilor de tineret ale partidelor politice, structuri sindicale adresate tinerilor, grupuri informale cât și alte organizații de/pentru tineret de pe raza județului Vaslui. Acestea se pot înscrie până pe data de 13 februarie, ora 13.00 accesând online aici.
Documentul în lucru pentru Metodologia de finanțare a ONGT/ONGS poate fi consultat la adresa electronică http://mts.ro/wp-content/uploads/2016/02/Propunere_metodologie_concurs_proiecte_tineret_studenți.pdf și presupune că proiectele de tineret/studențești eligibile pot avea activități de tipul cursuri, concursuri, tabere, festivaluri, cinemateci/videoteci, campanii, caravane, expoziții, târguri, manifestări sportive, cluburi de tineret, seminarii, simpozioane, mese rotunde, dezbateri, conferințe, evenimente, întâlniri de lucru centre de resurse.
Formularul de finanțare din cadrul Metodologiei pentru concursul național de proiecte de tineret / studenți presupune titlul proiectului, numele organizației / grupului, adresa poștală și numărul de telefon, e-mail, site/ blog/ profil rețele sociale, un reprezentant legal, numărul de telefon și e-mail-ul acestuia, o persoană de contact, un număr de telefon și e-mail al acestuia.
Mai este necesară descrierea solicitantului, misiunea, activități principale, resursele de care dispune organizația / grupul informal, descrierea echipei de proiect motivația implicării în acest proiect, principalele proiecte derulate în ultimii 2 ani (mai ales proiecte similare cu acestea) în maxim 3.000 de caractere, inclusiv spații. Trebuie menționați partenerii în proiect, data de început și de finalizare, durata proiectului (exprimată în luni) și un rezumat al proiectului.
De asemenea este necesară o scurtă descriere a contextului, a scopului proiectului și a principalelor activități unde includeți scopul, rezultatele, importantă și beneficiul social sau economic pe care proiectul îl generează, data de început și data de sfârșit a proiectului, locul de desfășurare. Descrieți situația identificată, cum tratează oamenii/ comunitatea situația respectivă acum, dacă există probleme nerezolvate în domeniul de activitate în care se desfășoară proiectul, dar și cum credeți că proiectul va soluționa situația. Se cer scopul și obiectivele proiectului, încadrarea în politicile publice în domeniul tineretului.
Trebuie precizat domeniul în care se desfășoară proiectul, care este schimbarea generată prin intermediul proiectului și cum contribuie proiectul la atingerea obiectivelor Strategiei Naționale în domeniul politicii de Tineret sau la atingerea obiectivelor altor strategii de tineret locale sau regionale. Trebuie menționat grupul țintă și beneficiarii proiectului și descrise activitățile proiectului, cum va propuneți să promovați proiectul și finanțatorul, cum veți asigura diseminarea și exploatarea rezultatelor proiectului.
Este necesară și o descriere o descriere a riscurilor care pot apărea în proiect, soluțiile propuse și modalitatea de monitorizare și control a riscurilor și a impactului prevăzut la nivelul comunității și la nivel regional/ național. Se mai cere contribuția solicitantului la bugetul proiectului și detalii bancar, dar și sursa formelor de contribuție. (G.P)