Simulările pentru evaluarea națională au început cu absențe
de Marian MOCANU
La prima probă din cadrul simulărilor pentru examenul de Evaluare Națională au lipsit nu mai puțin de 245 de elevi de clasa a VIII-a din școlile din județul Vaslui. Subiectele au avut un grad mediu de dificultate, fiind accesibile oricărui elev care a fost cât de cât atent la ore. Azi urmează proba de matematică, adevărata piatră de încercare pentru elevii din ultimul an de gimnaziu. Anul trecut rata de promovare la nivelul județului Vaslui, la această simulare, a fost de 38,55%, una din cele mai mici din țară!
Elevii de clasa a VIII-a au început simulările pentru Evaluarea Națională 2016. În cadrul probei la limba și literatura română, din totalul de 4.776 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, la nivelul județului Vaslui, au fost prezenți doar 4.531 de elevi. Acest lucru denotă un oarecare dezinteres al unora dintre elevi, cu atât mai mult cu cât notele obținute la aceste teste de simulare nu sunt trecute în catalog decât la cererea expresă a elevilor.
Subiectele au fost unice, la fel ca la examenul adevărat. La primul subiect elevii au avut de comentat din punct de vedere gramatical și lingvistic poezia „Vârful dealului”, de Ioan Pilat. Pentru punctul B copiii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”. La subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților”, scris de Dănuț Călin. La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii. Toate subiectele trebuiau abordate în mod obligatoriu, cu acordarea a 10 puncte din oficiu.
Rezultatele, care vor fi afișate pe data de 4 martie, vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivele simulării examenelor naționale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susține la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum și optimizarea actului educațional. Anul trecut, rata de promovare, la nivelul județului Vaslui, la această simulare a examenului de Evaluare Națională, a fost de 38,55%, una din cele mai mici din țară. Simularea examenului de Evaluare Națională continuă azi, cu proba de matematică, iar mâine, miercuri, 23 februarie, cea de limba și literatura maternă.