Proiect pilot, implementat în premieră națională în județul Vaslui – Care sunt cele 19 locuri din județ care ar putea deveni renumite în lume datorită rarității sau frumuseții lor!
de Marian MOCANU
Pădurea Bădeana, Fânațurile de la Glodeni, Pădurea Bălteni, Râul Prut, Pădurea Dobrina sau Movila lui Burcel au șansa de a deveni renumite în toată lumea datorită unor flori sau unor vietăți care trăiesc aici și care reprezintă o reală atracție pentru iubitorii de rar și de frumos.
Acest lucru ar putea deveni posibil datorită unui proiect pilot unic în România, numit „Conservarea Biodiversității și Dezvoltarea Economică”, lansat recent de Asociația „Construim Mereu Împreună”, scopul principal fiind conservarea siturilor Natura 2000 din județul Vaslui, dar și certificarea și promovarea de produse sau servicii tradiționale realizate în aceste zone. În Uniunea Europeană se mai desfășoară doar trei astfel de inițiative ecologice.
În județul Vaslui, există un număr de 19 situri Natura 2000, zone protejate de importanță comunitară sau faună și arii de protecție specială avifaunistică.
Dintre acestea, 12 sunt arii naturale protejate de importanță comunitară și trei sunt arii de protecție specială avifaunistică. Proiectul, finanțat printr-un grant acordat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein în sumă de 2,13 milioane lei, are o durată de implementare de zece luni și are drept scop încurajarea adoptării de către comunitățile locale a unui stil de viață prietenos mediului înconjurător și promovarea acestor zone ca un model de gestiune viabilă.
Mădălina Nistor, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui și unul dintre membrii fondatori ai asociației, a explicat obiectivul acestui proiect: „Un prim obiectiv constă în creșterea gradului de informare și conștientizare a comunităților din zonele siturilor Natura 2000 în scopul menținerii și ameliorării acestor ecosisteme. Când ne-am apucat de acest proiect, am fost uimiți de bogăția de floră și faună, cu multe specii protejate, atât de puțin cunoscute, din județul Vaslui. Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm aceste comori în starea naturală actuală și să evităm degradarea lor. De aceea, prin întâlnirile promovate, peste 80 la număr, dorim să conștientizăm în jur de 4.000 de persoane, adulți și tineri, asupra conservării biodiversității și a regulilor ce trebuie respectate pentru aceasta. Un al doilea obiectiv este de natură economică. Vom efectua studii, cu ajutorul unei firme specializate pentru analizarea potențialului economic și identificare unor piețe, dar și a modalităților de promovare a produselor și serviciilor din aceste zone, dar care nu afectează statului de arie protejată a siturilor. Ne dorim ca, la finalul proiectului, să ajutăm la înregistrarea și promovarea a cel puțin trei produse sau servicii tradiționale și elaborarea de planuri de afaceri pentru exploatarea acestora în condiții ecologice. Vrem astfel să dăm o șansă comunităților din zonele acestor situri protejate Natura 2000, șansă pe care ei s-o dezvolte în continuare din punct de vedere economic, fie prin vânzarea acestor produse tradiționale, fie prin alte activități economice, inclusiv prin agroturism”.
Iată lista siturilor Natura 2000, incluse în proiectul pilot: Coasta Rupturile Tanacu (clopoței), Fânațurile de la Glodeni (năpârca, cârtița), Movila lui Burcel (șopârla cenușie), Pădurea Bădeana,, Pădurea Bălteni – Hârboanca (pisica sălbatică), Pădurea Seaca – Movileni, Râul Prut, Colinele Elanului (Capul șarpelui, brândușa), Lacurile din jurul Măscurei (buhaiul de baltă cu burtă roșie, testoasa de apă), Oșești – Bârzești, Pădurea Dobrina Huși, Râul Bârlad, între Zorleni și Gura Gârbovățului, Horga – Zorleni (păsările Dumbrăveanca, Botgros, Codobatură galbenă), Pădurea Miclești (acvila de câmp, pasărea Prigorie), Mața – Cârja Rădeana (pasarile Califarul roșu, Stârcul de noapte).