Politic

“Păcălelile” pesediste, scoase de sub preș de candidații PNL la primăriile din Bârlad, Huși și Vaslui

Cu ocazia zilei de 1 aprilie, candidații PNL la primăriile din Vaslui, Bârlad și Huși le-au pregătit pesediștilor o surpriză: au readus în atenția electoratului cele mai importante promisiuni cu care PSD l-a convins să-l voteze în urmă cu patru ani și pe care, finalmente, nu le-a onorat.

Păcăleli pesediste de 1 aprilie”, sub acest generic au fost organizate conferințe de presă în Bârlad și Vaslui, de către Dumitru Boroș și, respectiv, Marius Arcălean. Nelu Tătaru, candidatul liberal de la Huși a remis un comunicat de presă.

Topul “păcălelilor pesediste” la Bârlad

Dumitru Boros
Dumitru Boros

Bârlădenii trebuie să analizeze și să hotărască dacă este momentul să schimbăm la Bârlad administrația pesedistă sau vom continua în același ritm și aceeași letargie care s-a instalat vreo 16-20 de ani încoace”, a început Dumitru Boroș conferința de presă de la Bârlad.

Candidatul liberal a criticat decizia administrației PSD de a-i împovăra pe bârlădeni cu unele dintre cele mai mari biruri din țară: “Bârlădenii au ajuns să plătească cele mai mari taxe și impozite, mai mari chiar decât la București sau la Ploiești. Cum putem, oare, să atragem investitori în Bârlad, când noi fixăm taxe și impozite atât de mari? Acest lucru îi descurajează pe cei care vor să vină și îi încurajează pe puținii care mai sunt pe la Bârlad, să plece cât mai departe. Să ne amintim de acea taxă de autorizare care a fost extrem de mare la început. A fost nevoie de mobilizarea a circa 300 de agenți economici pentru ca pesediștii să accepte să o diminueze. În continuare, sunt, însă, foarte multe taxe mari. La ultima ședință a Consiliului Local, consilierii PSD au refuzat să discute acest subiect”.

Boroș a sancționat și eșecul edililor în a aduce la Bârlad investitorii care s-au arătat interesați de a deschide aici o fabrică de tractoare: “Investitorii au plecat din cauza neputinței executivului care a mințit afirmând că vina le aparține consilierilor locali. Că aceștia nu au fost de acord. Este o minciună. CL a aprobat, dar cred că a fost vorba de neputința executivului, ca să nu mai spun altceva”

Boroș a mai trecut în revistă și Azilul de bătrâni care, după ce a înghițit sume colosale, a fost lăsat de izbeliște, iar clădirea se degradează pe zi ce trece.

Pe principiul nicio conferință fără subiectul șoselei de centură, Dumitru Boroș nu a putut înșira salba de “păcăleli pesediste” fără a pomeni despre cum a promis PSD că va găsi rezolvare. Cu o condiție: “Să aibă primar PSD, Consiliu Județean PSD, Consiliu Local PSD, Guvern PSD. Le-a avut pe toate și tot la faza de păcăleală a rămas această șosea de centură”.

S-a promis asfaltarea tuturor terenurilor de sport, realizarea de săli de sport, a unei săli polivalente – a mai arătat candidatul PNL.

Unde-i piața de 4,5 milioane de euro promisă de PSD?

Despre canalizarea și infrastructura din cartierele Podeni și Munteni, cel puțin de 20 de ani se vorbește despre acest lucru, iar până la urmă s-a ajuns la discuții ca proiectul să se facă pe baza unui împrumut făcut de Primăria Bârlad. Ar fi bine să se facă, dar nu se știe”.

Candidatul liberal pentru funcția de primar al Bârladului a mai extras din sipetul cu amintiri electorale promisiunea pesediștilor de realizare a unei piețe moderne: “Era un alt proiect care se dorea foarte ambițios de administrația PSD, în valoare de 4,5 milioane de euro. Găsiseră și sursa de finanțare. Nu doar că nu s-a realizat, dar am ajuns ca în Bârlad să practicăm cele mai mari prețuri în ceea ce privește chiria și taxa la tarabă. Acest lucru se reflectă automat în prețul produselor. Unde este acel mult promis sistem de achiziție a produselor agricole din împrejurimile Bârladului? Promiteau pentru asta patru piețe en-gros. Unde sunt? Oamenii vând pe unde pot, cum pot. Rezultatul este că nici noi nu ne dezvoltăm, nici nu putem ajuta comunele arondate”.

Boroș nu și-a încheiat trecerea în revisă a “păcălelilor pesediste” fără a le servi reprezentanților puterii la Bârlad bomboana amară a gazelor de șist: “E anormal să susții că dacă nu se extrage fix din Bârlad, locuitorii acestui oraș nu vor avea de suferit. Dacă Chevron ar fi rămas, bârlădenii ar fi fost afectați în egală măsură cu cei din comunele care ar fi găzduit sondele. Zona noastră ar fi fost sărăcită, ar fi fost infestată pe rază de zeci și zeci de kilometri. Iar iar noi nu trăim din ceea ce se cultivă în municipiul Bârlad, ci din ceea ce se produce în comunele din împrejurimi”.

Fuga” lui Ciupilan din fața Consiliului Local

Senatorul Nelu Tătaru, candidatul PNL pentru funcția de primar al municipiului Huși l-a “urzicat” pe Ioan Ciupilan printr-un comunicat de presă:

Deși 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor, a fost ulterior, la ultima ședinta de CL Husi, din 30 martie 2016, domnul primar Ioan Ciupilan le-a făcut (iarăși!) o farsă, în avans, consilierilor locali, dar mai ales hușenilor! A anunțat că va prezenta public <Raportul privind starea economică, sociaă și de mediu a municipiului Husi, dar… a lipsit, fara nicio justificare. A pus in dosarul de sedinta un CD si, cu nonsalanta, a ales ca nici sa nu se prezinte la intrunire!

senator tataru (2)Fara indoiala ca avem de-a face cu un gest de lasitate, cu o fuga de raspundere. De ce a facut acest lucru?! Raspunsul se poate gasi tocmai in CD-ul pe care domnul primar Ciupilan l-a pus la dispozitia consilierilor locali. Este vorba despre cifrele care arata situatia reala – oficial asumata, a vietii economice si sociale din municipiul Husi.

Prin prisma lor, orasul are o cu totul alta fata, decat cea care se distinge din laudele exagerate cu care domnul primar obisnuieste sa isi prezinte realizarile, din postura de <administrator perfect> al Husului. Daca venea la sedinta, ar fi trebuit sa dea explicatii, pentru foarte multe aspecte, de exemplu: intarzierea nepermis de mare pentru modernizarea infrastructurii municipiului Husi; cresterea exagerata a darilor catre bugetul local, din pricina unei asa-zise necunoasteri a modificarilor noului Cod Fiscal; starea de degradare in care se afla imobilele nationalizate din administrarea Primariei; problema lipsei locuintelor sociale si a proiectelor in acest sens; abandonarea si/sau nefintarea unor obiective de mare interes local: ex: baza de agrement “Recea”, cinematograful “Dacia”, Casa de Cultura “Al. Giugaru”); inexistenta unor solutii pentru atragerea de investitori, care sa fie incurajati cu facilitati fiscale, pentru a investi la Husi, dar, mai ales, situatia SOMAJULUI din municipiul Husi, ajuns in prezent la cifre rusinoase!

La fiecare 100 de huseni angajati, avem 125 de huseni someri! Primarul Ciupilan a fugit de raspundere!

In <Raportul Primarului privind starea economica, sociala si de mediu a municipiului Husi> pentru 2015, sunt mentionate cateva aspecte ingrijoratoare, privind piata muncii si evolutia ei, precum si structura pe categorii de varsta a populatiei, din care se poate desprinde evolutia demografica la nivelul Municipiului Husi. Iese insa in evidenta raportul dintre husenii angajati si husenii someri.

Astfel, in 2015 – asa cum arata Raportul domnul primar Ciupilan, asumat, fireste, si de consilierii PSD, numarul de angajati a scazut la nivelul orasului (de la 5.448 salariati existenti in 2014, la 5.102 in 2015). Surprinzator este ca in tot acest an, in care numarul angajatilor a scazut la nivelul Husului, s-au derulat doua mari proiecte, care ar fi trebuit sa absoarba forta de munca locala! Este vorba despre Campus Liceu Cuza –Voda si Regenerarea Municipiului Husi prin modernizarea spatiilor publice urbane.

De asemenea, este important de remarcat situatia somerilor din municipiul Husi! Numarul de someri este de 6.389, din care 4.705 someri neindemnizabili si 1.684 someri indemnizabili.

In Raportul Primarului, domnul Ciupilan, impreuna cu consilierii PSD, evita sa mai mentioneze rata somajului strict pentru municipiul Husi, ci o scriu doar pe cea de la nivelul judetului Vaslui (10.53%). Este clar ca domnul primar a preferat sa ascunda procentul rusinos care arata in ce situatie dificila se afla piata muncii din Husi, in prezent.

Un calcul simplu, intemeiat tocmai pe datele din Raportul Primarului arata ca populatia apta de munca din municipiul Husi este de 11.491 de persoane (cifra rezultand din adunarea numarului de someri, cu cel al angajatilor), iar gradul de neocupare este de 55.6% raportat la total populatie apta de munca, dar si de nu mai putin de 125.22%, raportat la populatia activa! Mai simplu fie spus: la 100 de persoane angajate, corespund 125 someri. Iar domnul primar Ciupilan, sustinut de consilierii PSD – majoritari in CL Husi, ar fi trebuit sa explice impreuna de ce Husul a ajuns in aceasta situatia. De ce fug investitorii de municipiul Husi si de ce aceasta saracire a populatiei orasului in care sunt cu 1.287 mai multi someri decat persoane angajate?

Apoi, daca avea macar minima decenta de a se prezenta la sedinta in care trebuia sa isi sustina public propriul Raportul, ar fi trebuit sa explice si cu ce considera dansul ca traiesc familiile de huseni, din care fac parte cei 4.705 de someri neindemnizati.

Din pacate, toate aceste cifre oficiale, reprezinta o realitate crunta, nicidecum vreo farsa de 1 Aprilie. Oricat ar incerca actualul primar al orasului – impreuna cu consilierii PSD, la fel de responsabili de aceste date, (tinandu-se cont ca aproape tot timpul au fost majoritari in CL), sa cosmetizeze lucrurile sau, mai rau, sa fuga de raspundere, husenii tot vor afla adevarul, mai ales ca, negru pe alb, chiar dumnealui a scris totul in asa-numitul <Raport al Primarului privind starea economica, sociala si de mediu a municipiului Husi>.

Poate vor sa stie husenii cum au raspuns consilierii PSD – principalii sustinatori si partasi ai primarului Ciupilan, la chestiunile grave, sesizate in continutul Raportului? Prin rasete, ironii si tacere! S-au ridicat de la masa discutiilor si au parasit, amuzati, incaperea. Niciunul dintre consilierii PSD nu a venit cu vreo lamurire privind rata somajului de la Husi sau cu vreo explicatie pentru faptul ca am ajuns sa avem, in prezent, cu aproape 1.300 de huseni someri mai multi decat huseni angajati”.

”Municipiul Vaslui are nevoie de un suflu nou, tânăr, de o gândire liberală constructivă”

Arcăleanu a enumerat o parte din promisiunile actualei conduceri a Primăriei Vaslui, anunțate pompos de câțiva ani și care, nici până la această dată, nu au fost îndeplinite: „PSD-iștii au anunțat că nu vor crește taxele și impozitele locale, dar au făcut-o, demonstrându-și, astfel, incapacitatea de a gestiona banii publici. Uitați-vă la vasluienii care, de la începutul acestui an, merg la ghișeele primăriei și văd cât au de plată. În schimb, în jurul Vasluiului, la Bacău sau Bârlad, impozitele și taxele locale sunt mult mai mici”.

marius arcaleanu (2)El a mai făcut referire și la promisiunile municipalității de a asfalta cartierele Avram Iancu și 13 Decembrie, promisiune neîndeplinită, sau la faptul că au promis troleibuz, însă, deși proiectul trebuia finalizat la 31 decembrie 2015, respectivul mijloc de transport în comun ecologic încă nu circulă prin municipiul Vaslui.

Cel mai grav eșec al actualei administrații PSD este însă, în opinia lui consilierului local și candidatului Arcăleanu, pierderea de un milion de euro care va fi suportată de contribuabilii vasluieni în marele proiect de reabilitare a zonei centrale a municipiului: „Datorită intereselor de grup, nu au reușit să finalizeze proiectul la timp, astfel că am ajuns să dăm bani din buzunarul nostru pentru a acoperi gaura de un milion de euro produsă de municipalitate în acest caz. Cu acești bani, se puteau face trei parcări, cu un total de peste o sută de locuri de parcare, și mai rămâneau și pentru construirea câtorva locuri de joacă pentru copii.

Candidatul  liberal și-a exprimat speranța ca, de Ziua păcălelilor, vasluienii să conștientizeze aceste ”farse” ale administrației vasluiene și 1 Aprilie să fie singura zi în care să le mai accepte.

„Trebuie să terminăm cu minciunile PSD-iste. Vasluiul, în ciuda faptului că este frumos și curat, a ajuns un oraș care plutește, un oraș mort, din care tinerii, lipsiți de oportunități și locuri de muncă, pleacă în alte zări, nu pentru o viață mai bună, ci pentru a avea cu ce trăi. Trebuie un nou suflu, tânăr, și cu o altfel de gândire, pentru a revitaliza acest oraș și a aduce noi investiții, care, la rândul lor, să creeze noi oportunități. Trebuie o nouă gândire, liberală, singura care ar mai putea schimba în bine viitorul vasluienilor. Programul meu de guvernare, pe care-l voi face public zilele următoare, cred că ar putea duce la dezvoltarea orașului și, deci, la o viață mai bună a locuitorilor Vasluiului”, a concluzionat Marius Arcăleanu

Related Articles

Back to top button