altex
Sanatate

Tineri secerați de infarct miocardic. Un tânăr de doar 19 ani din Bârlad, transportat cu elicopterul la Iași

de Răzvan CĂLIN

Alarmant: ambulanțierii spun că aproape nu există zi în care să nu acorde primul ajutor unor tineri care au suferit un infarct miocardic. Cel mai nou caz s-a petrecut la Bârlad, în urmă cu două zile, când un tânăr de numai 19 ani a fost doborât de un infarct, după care a fost transferat la o clinică de specialitate din Iași.

În ultimul timp, tot mai mulți tineri din județul Vaslui cad secerați de o afecțiune care până nu demult era asociată persoanelor vârstnice: infarctul. Echipajele Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui au ajuns să se confrunte aproape zilnic cu situații de acest gen, ceea ce spune mult despre anvergura pe care a luat-o acest fenomen.

Potrivit evidențelor ambulanțierilor vasluieni, incidența infarctului miocardic în rândul tinerilor din județ este atât de crescută, încât dacă maladia ar fi infecțioasă s-ar putea vorbi chiar de o veritabilă epidemie.

aurora popa (2)”Au început să fie foarte multe cazuri de tineri care suferă un infarct miocardic. Și mă refer la persoane cu vârste cuprinse între 30 de ani și 40 de ani. Au fost perioade în care avem și câte două – trei cazuri de acest gen într-o singură zi. Zboară elicopterele SMURD într-un ritm alert prin întreg județul pentru a prelua astfel de cazuri. Practic, nu există zi fără să ne confruntăm cu astfel de cazuri. Este trist ceea ce se întâmplă și asta spune multe despre sănătatea populației, în general. Altădată, infarctul era o afecțiune strict legată de persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Iar acum am ajuns să avem cazuri extrem de multe la persoane cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani”, ne-a declarat Aurora Popa, directorul executiv al SAJ Vaslui.

test

Ambulanțierii vasluieni mai atrag atenția și asupra faptului că infarctul miocardic a început să facă victime și în rândul grupurilor de persoane cu vârste și mai fragede, gen 20 – 30 de ani sau chiar mai jos. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut miercuri, 6 aprilie, când un tânăr bârlădean în vârstă  de numai 19 ani a suferit un infarct miocardic. Familia sa a fost cea care a chemat ambulanța prin 112, tânărul fiind transportat și internat în Secția Cardiologie a Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad.

”Secția cardiologie are un salon de terapie intensivă unde tânărul a fost internat imediat cum a ajuns la noi. Prezenta semnele unui sindrom coronarian acut. După care, medicii au decis că este mai indicat ca el să fie transferat la Spitalul Clinic ”C. I. Parhon” din Iași. S-a luat această decizie ținându-se cont tocmai de vârsta pacientului și diagnosticul pus”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Stresul, alimentația nesănătoasă, alcoolul și drogurile, principalele cauze!

Cazul i-a impresionat și pe ambulanțieri, care consideră că situația este destul de alarmantă din acest punct de vedere. Aurora Popa, șefa SAJ Vaslui, ne-a precizat că astfel de cazuri sunt dificil de gestionat și de către cei din dispecerat: ”În momentul în care ai două cazuri de acest gen, în care unul este o persoană de 72 de ani și celălalt un tânăr de 20 și ceva de ani sau 30 de ani, e greu să decizi unde trimiți prima oară un echipaj. Mai ales dacă nu ai în acel moment decât un singur echipaj disponibil. Dintr-o anumită perspectivă, ai tendința să trimiți prima dată la persoana de 72 de ani. Unde mai pui că simptomatologia la infarct este atipică în cazul tinerilor, încât ți-e greu să realizezi că o persoană atât de tânără poate suferi de o afecțiune atât de gravă. Iar faptul că avem atât de multe cazuri în ultimul timp ar putea fi explicat și prin nivelul de stres extrem de ridicat în care cea mai mare parte din populație trăiește zi de zi!”.

O statistică realizată în urmă cu doi ani la nivelul întregii țări de căre Ministerul Sănătății arăta încă de pe atunci că incidența cazurilor de infarct în rândul tinerilor este pe un trend ascendent. La vremea respectivă, aproape 5% dintre românii cu vârste între 25 și 39 de ani au murit în urma unui infarct. Procent care în momentul de față, cu siguranță, a crescut simțitor, deși încă nu s-a făcut o nouă statistică. Cel puțin la nivelul județului Vaslui, după cum se vede, situația este mai mult decât delicată și vorbește de la sine despre starea de sănătate a populației, în general. Cât despre cauze, aceste pot fi multiple. Stresul, alimentația nepotrivită, fumatul, precum și consumul de alcool și droguri sunt doar câțiva dintre factorii care au făcut ca vârsta celor ce mor din cauza infarctului miocardic să scadă constant în ultimii ani și că inclusiv populația tânără a ajuns să fie afectată.

 

Related Articles

Back to top button