Nou centru de îngrijiri medico-sociale la Ghermănești
În câteva luni va apărea un nou centru de îngrijiri medico-sociale, la Ghermănești. Va fi, de fapt, al treilea centru din județ după cele de la Codăiești și Băcești. Nu va fi ridicată o clădire nouă ci va fi folosită clădirea existentă în curtea fostului spital de la Ghermănești, unde funcționează un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, ai cărui beneficiari vor fi mutați în alte centre ale Direcției existente în județ.
Clădirea este relativ nouă, are aproximativ 10 ani de când a fost construită și având în vedere nevoile tot mai mari ale unor categorii de vasluieni Consiliul Județean a hotărât să înființeze un centru medico-social. Aici vor avea parte de îngrijiri speciale persoane care nu sunt beneficiare ale serviciilor DGASPC, iar centrul va fi în subordinea Consiliului Județean Vaslui.
Tot la Ghermănești va fi înființat în curând, prin Programul Operațional Regional (POR), un centru de zi pentru copiii din comunitate. Autoritățile județene doresc să exploateze proprietățile terapeutice ale izvoarelor miraculoase de la Ghermănești, prin construirea unor unități de tratament pentru toți beneficiarii DGASPC cu anumite afecțiuni, dar și pentru persoanele internate în centrul medico-social din comună si pentru cele internate la centrul din Bacesti.
Conducerea județului speră ca odată cu realizarea acestei minibaze de tratament să se găsească și surse de finanțare pentru reabilitarea spitalului de la Ghermănești, unde odată veneau la tratament nu doar vasluieni, ci și pacienți din țară și străinătate. Este nevoie de un investitor potent, dispus să aloce câteva milioane de euro. Înființarea unui spital de stat este aproape imposibilă în această perioadă, din cauza costurilor foarte mari.
Spitalul de la Ghermănești a fost trecut din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean în 2004. De atunci, paragina a pus stăpânire tot mai mult pe fostul spital, însă, în lunile următoare, Consiliul Județean încearcă să reînvie o parte din ceea ce a însemnat Ghermăneștiul în anii ’80 – ’90. (Mihaela NICULESCU)