altex
JustitieSanatate

Cum a reusit Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui sa “aboneze” sute de oameni sanatosi la tratamente cu antibiotice

de Bogdan Rusu

În ultimii patru ani, în județul Vaslui, numărul de pacienți care s-au infectat în incinta spitalelor vasluiene a crescut îngrijorător. Cauza principală a îmbolnăvirilor ar putea fi tocmai utilizarea produselor de dezinfecție diluate ale Hexi Pharma.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui nu a descoperit că aceștia ar fi ineficienți. Cu alte cuvinte,  nu s-au găsit germeni patogeni.  Un fapt de necontestat este însă că sute de vasluieni s-au îmbolnăvit de diverse boli cauzate de viruși și bacterii luate din spitale. Mai bine spus, de proasta igienizare a spațiilor și instrumentarului medical. Acum câteva zile, în saloanele secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, până și săpunul pentru mâini era de la Hexi Pharma. În timp ce microbii se multiplicau întocmai ca în filmele de groază, specialiștii DSP susțin că la Spitalul Județean “analizele nu indică neconformități”.

Un fapt absolut dubios este că, în timp ce analizele comandate de Ministerul Sănătății au confirmat că  produsele Hexi au fost diluate cu mult sub limita de eficiență, investigațiile de laborator făcute de Direcția de Sănătate Publică  Vaslui pe probe luate din incinta spitalelor  (băi, holuri, saloane etc.) din județ nu au scos la iveală neconformități. Adică, toate saloanele din spitale au fost foarte bine dezinfectate.  În același timp, în care DSP nu a descoperit microbi în spitale, numărul de infecții intraspitalicești a crescut. La Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în secția de Pediatrie, cazurile de enterocolită au devenit deja o rutină, fapt pentru care s-a ajuns în situația în care copiilor internați cu laringită sau bronșită să li se prescrie la externare, medicamente pentru tratarea enterocolitei. Preventiv!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uopmrwLa5w0&w=560&h=315]

test

În această unitate spitalicească, în secția Pediatrie s-au folosit cu precădere dezinfectanți Hexi. Ba chiar și săpun pentru mâini Hexi.

Joi, 12 mai, în secția Pediatrie, mămicile internate se puteau spăla pe mâini cu Dermoxin, un săpun chirurgical lichid, produs Hexi Pharma folosit pentru spălarea și dezinfecția mâinilor personalului medical, precum și spălarea pacienților înainte de operație, care în mod logic, trebuia găsit doar la secția chirurgie. De asemenea, se foloseau și alte  produse de dezinfecție ale firmei Hexi Pharma: Hexio-Cid, Hexio-Spray, Terasept, Hexio-Sept (Thor). Thorul fabricat de Hexi Pharma fiind unul dintre cele mai controversate deoarece a fost diluat de 3 ori.

Vineri, în ziua apariției în Est News a informației că SJU Vaslui folosește în continuare produse Hexi Pharma, în ciuda faptului că Ministerul Sănătății le ceruse tuturor spitalelor să le scoată, conducerea SJU Vaslui a decis să pună în practică directiva de la București.

De exemplu, la secția Pediatrie, dezinfectantul Dermoxin a fost înlocuit cu Desderman (gel dezinfectant pentru mâini cu alcool). Ce căuta Dermoxinul, un produs destinat secției de chirurgie în saloanele celei pentru copii, este un mister.

dezinfectantul inlocuitor1

Pacienti internați cu o boală au plecat acasă cu două!

Șefii de spitale din județ au raportat în anul 2015 un număr de 118 infecții intraspitalicești, din care 90 s-au produs numai la SJU Vaslui. Dublu față de anul anterior. Din aceste 90 de cazuri de pacienți care s-au infectat în spitalul județean, 15 au fost la secția Pediatrie și 33 la Chirurgie. Majoritatea infecțiilor au fost digestive, urinare și chirurgicale, adică acel tip de infecții cauzat de lipsa de igienă.

În 2014, Unitățile sanitare au raportat 94 de cazuri, din care 19 au avut loc pe secția Pediatrie. Din cele 94 de infecții, 58 au fost digestive.

În anul 2013, totalul de cazuri de infecții intraspitalicești a fost de 44. Din acestea, 11 s-au întâlnit tot pe secțiile de Pediatrie.

Cu un an mai devreme, în 2012, spitalele din județul Vaslui au raportat 68 de cazuri de infecții, din care 23 pe secțiile Pediatrie și 15 pe secțiile Chirurgie.

Atragem atenția că aceste numere descriu doar infecțiile raportate. Chiar și așa, vorbim de un număr de 324 de pacienți (68 de copii), care s-au pricopsit cu diferite infecții în timp ce se aflau la tratament, în spitalele din județ, în ultimii patru ani. De la un an la altul, tot mai multe. Nimeni nu a sesizat însă că ceva nu este în ordine, până acum, când afacerea Hexi a ajuns subiectul zilei în presă.

Apa de ploaie cumpărată cu miliarde de lei!

Nu trebuie să uităm că afacerea Hexi nu are doar efecte de natura medicală, ci și financiară. Printr-o serie de licitații publice, în perioada ianuarie-martie 2016, SJU Vaslui a irosit aproape 3,5 miliarde de lei vechi pentru a cumpăra dezinfectante Hexi cu același efect contra microbilor ca apa de ploaie.

Până ce ziarul Est News nu a avut dovada că SUJ folosește dezinfectante Hexi, DSP și conducerea SJU au încercat să țină la secret acest lucru. Ulterior, abia după ce am consemnat aceste fapte autoritățile au scos din jobene o serie de informații. Nu s-a făcut încă publice informații prețioase cum ar fi data de la care se folosesc în județ produse Hexi, modul în care s-au achiziționat (prin ce firmă) și cât s-a plătit pe chimicalele acestea, cum și cine a făcut testarea probelor prelevate din secțiile SUJ Vaslui- teste ce nu au relevat neregularități, ce se va face cu produsele retrase, etc.

dezinfectant hexi pentru maini1

Ministerul: 20 de dezinfectanți diluați la greu. Vlada: spațiile din spitale sunt sterile

Victor Strâmbu, secretar de stat în Minsiterul Sănătății a declarat că în urma testării unui număr de 20 de probe de produse Hexi s-au găsit diferențe între concentrații, între valoarea declarată și cea estimată. De exemplu, în cazul iodului, procentul declarat pe etichetă era de 10%, procentul real era de 7,41%. Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% valoare măsurată.

În același timp, Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui, a declarat într-un comunicat de presă: ”În urma acțiunilor de control desfășurate în unitățile sanitare cu paturi din județ pentru verificarea produselor biocide fabricate de firma Hexi Pharma, analizele efectuate pe probele prelevate nu au indicat neconformități, dar având în vedere dispoziția Ministerului Sanătății, din data de 12.05.2016, s-a dispus măsura blocării de la utilizare a biocidelor Hexi Pharma”.

DSP Vaslui a testat prezența agenților patogeni la nivelul unităților sanitare, iar răspunsul directoarei DSP se traduce astfel:  în spitalele județene nu s-au găsit viruși sau bacterii care să sugereze că dezinfectanții folosiți (Hexi) ar fi ineficienți. Problema rămâne în continuare deschisă, căci răspunsul DSP nu explică multiplicarea anuală a infecțiilor intraspitalicești. Astfel, nu ne rămâne decât să credem că Hexi Pharma a iubit atât de mult Vasluiul, încât nu a ”botezat” nici măcar o sticlă cu dezinfectant vândută și că toate infecțiile nosocomiale apărute până acum au apărut din vina extratereștrilor.

Related Articles

3 Comments

  1. Si totusi la Barlad sau folosit aceste dezinfectante ?De ce nu se spune daca sau folosit sau nu?

    1. Stai prost cu gramatica.Se scrie „s-au folosit”. Raspunsul e acelasi care a fost trimis si la minister, via DSP Vaslui: Nu, nu, nu!

      1. De la distanta pari a face parte din sistem.Gramatica ta nu intereseaza pe nimeni,oamenii vor adevarul.Si la Vaslui sa spus nu,nu si dupa articolul din presa sa scos din spital acea apa chioara.

Back to top button