Povestea tușierului vasluian Cosmin Robert Vițelaru, promovat în lotul Ligii a III-a!
Arbitrul asistent Cosmin Robert Vițelaru a reușit după opt ani de arbitraj să promoveze în Liga a III-a. Vasluianul arbitrează încă de la vârstă de 15 ani, când a pornit chiar de la nivelul ligii a IV-a. După câteva sute de meciuri, ajuns acum la 23 de ani, acesta a promovat în lotul Ligii a III-a. Îi calcă pe urme vasluianului Ovidiu Artene, arbitru FIFA, care este delegat la meciuri de nivelul Ligii I. Tușierul a promovat în urma participării de anul trecut la programul național al FRF „Tinere Talente”. După ce a promovat toate examenele, vasluianul s-a achitat exemplar de sarcini în meciurile de nivelul Ligii a III-a la care a fost convocat. Peste 100 de arbitri au început acest program alături de tușierul din Vaslui. Cu determinare și pasiune, conștient că fără sacrificii nu poți evolua, tânărul are toate șansele să ajungă să arbitreze la cel mai înalt nivel.
-Eforturile tale au fost răsplătite și ai ajuns să promovezi în eșalonul al treilea. Cum te simți, care sunt gândurile tale în aceste momente?
-Mă simt foarte bine pentru că am muncit mult pentru asta, m-am gândit să promovez incă de când m-am apucat de arbitraj. Nu am început această carieră doar ca să arbitrez la județeană. Am vrut să fiu din ce în ce mai bun și acum, după un an de muncă în care am fost în acest program a venit și acest moment.
– Ce a însemnat pentru tine programul tinere talente?
-Părerea mea este că e cea mai bună șansă de a promova și cea mai corectă în același timp. Dacă la un examen obișnuit dai teste fizice și teoretice și treci în urma notelor obținute, aici trebuie să treci de trei – patru etape de testări. După care primești și niște meciuri la care vin observatori de nivel ridicat, care au fost arbitri FIFA. Te pot vedea și să îți dea sfaturi pe care cineva de la județ nu ar putea să le ofere. Datorită acestor lucruri ajung astfel doar cei mai buni în situația de a promova.
Arbitra la 15 ani în Liga a IV-a
-Îți mai aduci aminte primul meci arbitrat? Câți ani aveai?
-Eram în clasa a noua, aveam 15 ani când am arbitrat primul meci. Este vorba despre o întâlnire la Ștefan cel Mare, care au primit vizita celor de la Bălteni. Eu nu am arbitrat la juniori ci am arbitrat de la nivelul Ligii a IV-a pentru că era nevoie mare de arbitri. A fost un meci plăcut despre care îmi voi aduce aminte toată viața. Primul meci, emoții pe măsura, dar îmi plăcea fotbalul și a ieșit bine.
-Câte meciuri ai arbitrate până acum? Sunt multe, puține?
-În opt ani de arbitraj am avut cam 30 de meciuri pe an. Din 2010 duminica arbitrez la județ, iar sâmbăta la juniorii republicani. Am 3 – 4 meciuri pe săptămână și până acum sute de meciuri. Am arbitrat orice meci amical, chiar dacă nu se ofereau bani. Mă duceam pentru a prinde experiență.
Medaliat cu bronz la volei, după ce a luat locul III pe țară
– Cum ai ajuns arbitru la fotbal? Ce alte pasiuni mai aveai înainte să urmezi această cale?
-Am jucat fotbal când eram mic, dar nu la nivel de profesioniști, să fac un liceu sportiv sau juniorat la un club de fotbal. Părintii mi-au spus să merg la școală și să las fotbalul, dar mie mi-a plăcut foarte mult. În zilele libere le petrecem toată ziua cu mingea. Când am auzit de ocazia de a deveni arbitru nici nu am stat pe gânduri. Am strâns bani, mi-am cumpărat cărți de arbitraj și m-am apucat să învăț. Părintii mei glumeau atunci și nu credeau că voi ajunge arbitru, Din ce în ce a început să îmi placă și mai tare și automat când faci un lucru din plăcere îți și iese. Iată că am atins acum o bornă importantă în cariera mea. Eu am jucat cât am fost în școala generală volei de performanță. Cu echipa Școlii 10 din Vaslui am reușit chiar să ajung să obțin locul III pe țară.
-Ce le recomanzi vasluienilor care vor să urmeze această carieră?
-Dacă fac o comparație între momentele frumoase și momentele urâte, un moment frumos bate zece urâte. Chiar merită să ai o carieră în arbitraj, ai parte de trăiri deosebite. Oricine poate să ajungă arbitru, prin multă muncă și seriozitate. Dar trebui în primul rând să îți placă, să îți dorești cu adevărat. Dacă vii doar de dragul de a face câteva zeci de lei la sfârșitul săptămânii, nu o să ajungi niciodată sus. Trebuie să îți placă fenomenul și să accepți și riscurile. Poți să fii fugărit, înjurat și tocmai de asta mi-am dorit să promovez, să ajung la un nivel mai sus. Să se apuce pentru că este o activitate frumoasă și care merită eforturile necesare.
Apreciat de Augustus Constantin
-Care a fost cel mai important joc la care ai oficiat?
-Primul meci la Liga a III-a a fost emoționant, dar cel de-al doilea, dintre Snagov și Tunari a fost mult mai important. Președintele programului de Tinere Talente este Augustus Constantin, fost arbitru FIFA și membru în Comisia Centrala a Arbitrilor. Când am văzut că el este observator la meciul meu, era o situație de totul sau nimic. Ori aveam o prestație reușită și eram promovat, ori riscam să îmi pierd șansa. Am avut foarte mari emoții, mai ales că la începutul meciului a trebuit să iau o decizie foarte importantă. În primul minut un șut de la distanță, de la 20 de metri, a lovit bara și a depășit linia porții cu zece centimetri. Când am ajuns la centru și am validat golul îmi bătea inima cum nu cred că mi-a bătut vreodată. Știam că în spatele meu e Augustus Constantin care mă observă. A fost o decizie la o limită și un observator de care știam că depinde totul. A fost momentul cu cea mai mare intensitate din carierea mea de arbitru.
-Care este cea mai mare dorință a ta cu privire la arbitraj?
-Vreau să ajung la un nivel cât mai înalt și am o șansă mare prin faptul că Ovidiu Artene îmi este și coleg de servici. Este omul de la care pot cere mereu un sfat, care m-a susținut mult, l-am avut mereu model. M-a îndrumat mereu pe calea cea bună, pe langă că a atins un nivel ridicat are și un caracter deosebit. Mi-aș dori enorm să ajung ca el, am promovat la aceeași vârstă și sper să îi ating performanțele. De asemenea am avut parte constant de sprijinul lui Răzvan Beldiman, președintele CJA Vaslui, și al lui Bogdan Gheorghiță, președintele AJF Vaslui. Dar și a tuturor colegilor din arbitrajul vasluian.
-Care este cea mai frumoasă amintire legată de arbitraj?
-Când am primit la 18 ani, după trei ani de arbitraj, titlul pentru cel mai bun arbitru asistent din județul Vaslui. Eram tânăr față de alți arbitri mult mai experimentați. Faptul că atunci comisia mi-a acordat acest titlu pentru mine a fost o bucurie enormă. A fost iar o bucurie mare după ce am promovat toate examenele și mi-a fost dat să aud că voi primi meciuri în Liga a III-a pentru că am avansat suficient de mult în cadrul Programului Tinere Talente. Un alt moment frumos a mai fost când am arbitrat un meci amical între FC Vaslui, care era în Liga I, cu echipa de liga a II-a Rapid Suceava. Nu era puțin lucru, era vorba de un cu totul alt nivel, chiar și dacă nu era meci oficial.
-După părerea ta, cine este cel mai bun tușier din România?
-Vasluianul nostru Ovidiu Artene. Un lucru care se poate dovedi clar este faptul că este primul la testele fizice pe țară. În România e o lista cu doar șapte – opt arbitri FIFA, printre care se află și el.
-Care e centralul tău preferat alături de care ai vrea să arbitrezi?
-Îmi place foarte mult stilul în care arbitrează Mark Clattenburg. Urmăresc campionatul Angliei și l-am observat de mult, anul acesta s-a ridicat și a arbitrat meciuri importante. A ajuns să arbitreze finala Champions League și finala Campionatului European. Are un stil degajat, lasă jocul foarte liber, și nu se grăbește în decizii. La noi Cristi Balaj este preferatul meu pentru că are același stil, este calm și vorbește frumos cu jucătorii.
– Spune-ne o fază amuzantă din timpul unui meci
– Când m-am apucat de arbitraj nu aveam echipamente și mai împrumutam de la colegi, ne descurcam cum puteam. Am fost la un meci la Râșești, iar echipa gazdă e obligată de obicei printre altele, să asigure asistenților fanioane. Nu aveam fanioane, nu îmi cumpărasem și mă bazam pe faptul că voi primi acolo. Ei nu aveau și mi-au dat o jumătate de arac de un metru și mi-au legat un tricou în vârful lui. Nivelul fotbalului din județ cam ăsta era la momentul acela. Am arbitrat așa tot meciul și mi s-a părut foarte comic, îmi aduc aminte cu plăcere de acele momente. Acum când merg la un meci nu știu cum sa îmi calc tricoul cât mai bine, să am prestanță, să impun respect.
Supraveghează deținuții vasluieni
– Ce alte activități și hobby-uri mai ai?
– De la 20 de ani lucrez la Penitenciar, mi-am găsit un serviciu stabil. Stau și supraveghez pe secție deținuții, trebuie sa le acorzi toate drepturile. Am și ture de zi și de noapte, 12 cu 24 sau 12 cu 48. Pentru mine a fost destul de obositor în pregătire ca după ce vin după o tură de noapte de la serviciu să mă odihnesc jumătate de zi. Pentru ca apoi să plec la alergat în cadrul pregătirii de arbitru. Cu toate astea, arbitrajul îl fac în paralel, e hobby-ul meu preferat. Nu e un impediment, dacă îți dorești cu adevărat le faci pe toate. Nu m-a dat în spate acest lucru, dimpotrivă m-a ambiționat și am tras mai tare. În timpul liber mai joc fotbal sau volei. Îmi place mult sa călătoresc, în mod special la munte. Fac vacanțe scurte de două – trei zile în care stau cu cortul, mai urc un vârf de munte.
„Ne bucurăm mult, pentru efortul de care a dat dovadă și munca pe care a depus–o a fost acum răsplătit cu această promovare. Suntem mândri de acest lucru și încercam să facem o brigadă la nivelul Ligii a III-a. Un pas a fost făcut, sper ca reușita lui să fie un exemplu pentru cei care ii calcă pe umeri. Avem tineri talentați la Vaslui și sperăm sa mai intre și alții în programul „Tinere talente”, a declarat pentru Est News Răzvan Beldiman, președintele Comisiei Județene de Arbitraj Vaslui. (A consemnat George PROCA)