Finalmente, Școala nr. 6 Vaslui va fi împrejmuită cu gard!
de Bogdan RUSU
După zeci de ani de funcționare fără a avea împrejmuire, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” (fosta Școală nr. 6), din Vaslui, va beneficia de finanțare pentru construirea unui gard, în valoare de 183.142 de lei. Răspunsul Primăriei municipiului Vaslui a bucurat-o pe Pavelina Tăune, directoarea școlii, însă l-a adus în culmea fericirii pe îngrijitorul responsabil cu paza unității. După ce se va monta gardul, îngrijitorul școlii crede că va scăpa de vizitatorii nedoriți care și-au făcut nevoile ani la rând în curtea unității.
Foarte puțini știu care este motivul principal pentru care unitatea de învățământ avea mare nevoie de un gard: ținerea la distanță a musafirilor nepoftiți. Nu vorbim de violență școlară gravă sau de furt, ci despre un alt aspect cât se poate de neplăcut: s-au înregistrat, de-a lungul timpului, zeci de cazuri de persoane străine care au pătruns pe teritoriul școlii pentru a merge la grupul sanitar din interiorul imobilului în care învață elevii. Unii, mai tupeiști, și-au făcut nevoile fix pe terenul de fotbal sau în spatele fostei grădinițe din curtea Școlii 6. Astfel că în fiecare pauză, îngrijitorul se postează pe aleea de acces în unitatea școlară pentru a-i împiedica pe cei care vor să ajungă la toaletele elevilor.
„În fiecare pauză stau acolo și îi supraveghez pe cei care intră în școală. Odată a intrat în unitate un boschetar și până nu i-am dat un șut în fund nu am scăpat de el. Cu altă ocazie, am văzut o femeie de la țară că intră în curte. Cu mai multe plase în mâini, femeia a traversat curtea și s-a dus în spatele fostei grădiniței (imobil retrocedat, aflat în spatele Școlii 6, în prezent abandonat, n.r.). M-am dus după ea să văd ce vrea să facă, și când am ajuns după grădiniță, ce să vezi? Femeia avea poalele în cap, își făcea nevoile. Era rău, domnule, găseam rahați prin toată curtea”, ne-a declarat îngrijitorul.
Mai mult decât atât, din cauza lipsei gardului au avut de suferit și locuitorii din zonă și enoriașii care frecventează slujbele organizate la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, de lângă Școala 6. În perioadele în care nu exista supraveghere umană a interiorului școlii, echipe de rromi luau cu asalt terenul de fotbal și provocau scandal. De aceea, au existat și reclamații depuse de fețele bisericești sau de proprietarii apartamentelor din zonă, deranjați de înjurăturile „fotbaliștilor” în ilegalitate.