Home » Social » Angajații vasluieni care adoptă un copil de peste doi ani beneficiază de concediu de acomodare

Angajații vasluieni care adoptă un copil de peste doi ani beneficiază de concediu de acomodare

Salariații vasluieni care vor adopta un copil cu vârsta de peste doi ani vor beneficia, conform Legii 57/2016, noua lege a adopției intrată în vigoare în luna aprilie, de concediu de acomodare. Vineri, 12 august, a intrat în vigoare o nouă prevedere a acesteia, anume obligativitatea angajatorilor de a acorda un concediu de acomodare de un an salariaților care adoptă copii de peste doi ani. Angajatorul este obligat să aprobe cererea pentru concediul de acomodare, iar, în plus, conform noii legi, angajații vor primi prin AJPIS o indemnizație lunară de 1.700 de lei. Beneficiarii vor intra în posesia ei prin mandat poștal sau în cont bancar.

„În județul Vaslui, din datele înregistrate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), există cinci familii îndreptățite să primească concediu de acomodare și indemnizația aferentă. Precizez că de aceste drepturi beneficiază părinții care se află în faza de încredințare în vederea adopției”, a declarat pentru Est News Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Cererea pentru acordarea concediului și a indemnizației trebuie să fie însoțită de certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator, precum și de dovada intrării efective în concediu. Cererea și documentele doveditoare vor fi depuse și înregistrate la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui.

Cererea pentru concediu și indemnizația aferentă poate fi făcută doar de către unul dintre cei doi părinți adoptivi. Important este că atât concediul de acomodare cât și indemnizația lunară se pot acorda și persoanelor care au copii încredințați în vederea adopției la data intrării în vigoare a noii legi. Concret, cei care se află astăzi în această situație pot să ceară intrarea în concediul de acomodare. În cazul lor, indemnizația și concediul se acordă proporțional, în funcție de numărul zilelor calendaristice rămase, însă fără a depăși durata maximă de un an. Legea intrată în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute obligă angajatorii să acorde concediul de acomodare, în caz contrar putând fi amendați cu sume între 1.000 și 2.500 de lei. Angajatorii nu pot să concedieze salariații aflați în concediu de acomodare, decât dacă acest lucru este făcut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a desființării societății. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor