AdministratieSocial

Cu voia pesediștilor, Gheorghe Istrate va fi făcut cetățean de onoare al Bârladului, chiar dacă numele lui nu apare pe internet!

de Simona MIHĂILĂ

Cei zece consilieri PSD din cadrul Consiliului Local Bârlad au consimțit, în cele din urmă, să-și dea votul pentru ca omul de știință de renume mondial Gheorghe Istrate, bârlădean de origine, să fie învestit cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Bârlad.

Asta după ce, la ședința de luna trecută, pesediștii s-au opus cu vehemență acestui proiect de hotărâre.

Deși este cercetător în domeniul geologiei, activitatea sa fiind pe deplin recunoscută și apreciată în mediul științific mondial, pesediștii au considerat că nu este destul, fiindcă numele lui Gheorghe Istrate nu apare pe internet! Omul ar mai fi vinovat, în opinia pesediștilor, și pentru că, în afară de aparteneța natală, nimic din activitatea sa profesională nu se leagă de numele Brladului.

S-o fi născut Gheorghe Istrate la Bârlad, o fi terminat el 12 ani de școală aici, dar ce folos că nu a urmat tot la Bârlad Facultatea de Geologie – Geografie? Ce folos că nu și-a dat doctoratul la Bârlad?

O mare vină o are și pentru faptul că, în loc să petreacă un an de zile împreună cu șase glaceologi americani în expediția vulcanologică din Insula Deception, nu i-a adus pe aceștia la Bârlad. ca nu se știe de unde poate răsări vulcanul!

Putea să stea bine merci la Bârlad și aici să-i cunoască pe membrii echipajului Calypso și pe căpitanul Jaques Yves Cousteaun. Nu era neapărat nevoie să rătăcească prin lume și să-și neglijeze orașul natal!

Și ce dacă este singurul singurul bârlădean care a participat, în calitate de explorator și cercetător, într-o misiune mondială la Polul Sud? Putea să mute misiunea la Bârlad! Ca să ne mândrim și noi, concetățenii lui!

Ce folos că din 1981 până în 2005, a fost angajat cercetător științific principal la Universitatea din Karlsruhe (Germania)? Nu putea să-și găsească un job pe meleagurile natale? Nu sunt profesori renumiți și la Casa de cultură Bârlad?

Nici cele peste 80 de lucrări științifice publicate în reviste din țară și străinătate, nici contribuțiile sale în mineralogie și geochimie recunoscute în România și în lume nu au fost argumente suficiente pentru a-l face cetățean de onoare la Bârlad. Altfel stătea treaba dacă trăgea niște sfori pentru ca volumele să se vândă în librăriile din Bârlad (hai, mergea și la Vaslui). Sau, barem, să fi fost oferite în cadrul Zilelor culturale ale Bârladului. Sau împărțite printre mici și cârnăciori la Festivalul toamnei.

Așa ar fi fost și el prețuit ca preotul-cântăreț Cristian Pomohaci și lăutarul Nicolae Botgros. Pe ei, pesediștii nu i-au mai căutat la lucrări științifice. Ei există pe internet! Plus că au cântat de mai mare dragul la Zilele culturale și la Sărbătoarea verii. Plângeau gospodinele la melodiile lui Pomohaci de sărea cămașa de pe ele! Și cum mai dansau toate pe sârbele lui Botgros! Păi, cum să nu-i faci cetățeni de onoare?

Related Articles

Back to top button