Sase sefi ai serviciului secret al MAI, urmariti penal de DNA. Ei si-au insusit ilegal sume de bani din bugetul DIPI
Actualul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, Rares Vaduva, precum si fostii sefi ai institutiei Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Popa si Ioan Dorin Popa, sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, in calitate de suspecti, anunta Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un comunicat remis luni seara. Cei sase sunt acuzati de infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu.
Potrivit procurorilor, fostii sefi DIPI Gelu Marin Oltean, Gheorghe Popa, Ioan Dorin Popa si Gheorghe Nicolae, in calitate de ordonatori de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., si-au insusit mai multe sume de bani, atestand in fals existenta unor cheltuieli operative, sau au schimbat destinatia legala a unor sume alocate institutiei pentru cheltuieli operative.
La randul sau, Rares Vaduva, actualul sef al DIPI, este acuzat de procurorii anticoruptie ca, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinatia unor fonduri alocate pentru cheltuieli operative catre cheltuieli de protocol, dar si ca a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a unor inscrisuri in scopul excluderii probelor.
DNA precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
De asemenea, conform DNA, Gheorghe Nicolae si Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru fapte similare intr-un dosar din care a fost disjunsa prezenta cauza.
Comunicatul integral difuzat de DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia pentru combaterea coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane cu functii de conducere in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), avand calitatea de suspect in cauza:
VADUVA RARES, comisar sef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior si in prezent sef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu, toate in forma continuata, precum si favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei;
NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate in forma continuata, precum si doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata;
OLTEAN GELU-MARIN, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu;
ZARNICA NELU, chestor principal de politie, la data faptelor sef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri in forma continuata, fals intelectual si uz de fals, in forma continuata;
POPA GHEORGHE, comisar sef de politie, la data faptelor sef adjunct al D.G.I.P.I. (structura operativa a D.I.P.I.) sub aspectul savarsirii infractiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata si delapidare;
POPA IOAN-DORIN, comisar sef, la data faptelor sef adjunct Diviziune administrativa a D.I.P.I. sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin si-a insusit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui inscris care nu continea nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.
In cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., si-a insusit suma de 1.500 lei. Totodata, in aceeasi perioada, prin aprobarea a doua rapoarte, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinatia legala a sumei totale de 1.350 lei, alocate institutiei pentru cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea si deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.
Suspectul Popa Ioan-Dorin, avand calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui numar de 100 de rapoarte inregistrate la D.I.P.I. in anul 2014, a schimbat, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei – cheltuieli care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinatia legala a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate institutiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta si-a insusit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea si delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.
Folosind acelasi mod de operare, in cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe si-a insusit mai multe sume de bani, in total 10.000 lei, iar pentru acesta, in patru rapoarte, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Printr-o dispozitie emisa in anul 2015, in mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinta vatamarii intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislatiei privind informatiile clasificate si de pastrare a documentelor financiar-contabile justificative.
In cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Vaduva Rares a schimbat destinatia legala a sumei totale de 13.476,22 lei, alocata institutiei pentru cheltuieli operative, banii fiind indreptati catre cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in fals. In acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitata printr-un raport, de suspectul Zarnica Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Vaduva Rares a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice.
In cursul anului 2016, suspectul Vaduva Rares, in calitate de secretar de stat in cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosarul nr. 20/P/2016, al Directiei Nationale Anticoruptie, in scopul excluderii probelor care dovedesc vinovatia persoanelor inculpate in respectiva cauza penala. Fiind avertizat asupra consecintelor faptei sale, a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat.
La data de 29 august 2016, persoanelor mentionate li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Pentru fapte similare NICOLAE GHEORGHE si ZARNICA NELU au fost trimisi in judecata intr-un dosar din care a fost disjunsa prezenta cauza (vezi comunicat nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016).
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”
Sursa: hotnews.ro