Sanatate

Toți medicii de la cele două spitale de urgență din județ vor face în continuare gărzi, după ce au semnat noile contractele

Activitatea în cele două spitale de urgență din județ se va desfășura fără probleme și de la 1 septembrie, inclusiv după ora 16.00, când se vor asigura gărzile în toate secțiile unităților spitalicești, după ce medicii au semnat noile contracte cu timp parțial de lucru.

Toți medicii de la cele două spitale de urgență din Vaslui și Bârlad vor face în continuare gărzi, chiar dacă reprezentanții unor sindicate ale medicilor și chiar conducerea Colegiului Național al Medicilor au afirmat că există riscul ca pacienții să nu mai primească îngrijiri de urgență de la 1 septembrie. Conducerile celor două unități medicale din județ au anunțat că au fost semnate de către toți medicii, cu excepția celor aflați în concedii, acele contractele individuale cu timp parțial de lucru pentru gărzile aferente lunii septembrie.

Au existat unele presiuni din partea medicilor, însă contractele pentru gărzile lunii septembrie au fost semnate, unele cu obiecțiuni. Noi credem că medicii nu au fost informați corect pentru că, în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu aceștia, inclusiv cu reprezentanții sindicatului, lucrurile s-au lămurit. Au existat nemulțumiri legat de legislație, salarizare, care, însă, nu țin de noi, ci direct de minister”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Ana Rinder.

Situația este asemănătoare și la Spitalul de Urgență Bârlad, unde conducerea unității a luat în calcul, la semnarea contractelor pentru gărzi, și de opinia medicilor. ”Pentru finalizarea formei de contract, noi am ascultat și opiniile organizației sindicale. Până la urmă, s-a găsit o modalitate de lucru în continuare și astfel s-au semnat contractele pentru că altfel nu se putea face plata gărzilor. Însă, problema în esență ridicată de medici, cea a deficitului de specialiști, rămâne în continuare. Din păcate, medici sunt tot mai puțini de la an la an, ceea ce, implicit, conduce la creșterea numărului de gărzi pe fiecare specialist. În acest context, nu mai reușesc să facă față și de aceea apar nemulțumirile”, susține directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

La nivelul județului, deficitul de medici în spitale este de peste 40% față de normativ, în ciuda numeroaselor concursuri organizate de către unitățile medicale. (Ionut PREDA)

Related Articles

Back to top button