altex
National

Topul salariilor din Romania. Doar in Bucuresti si in patru judete se castiga mai mult decat media nationala. Ministrul Muncii: Avem o problema de deficit si de calitate a fortei de munca

La nivel teritorial, numai in Bucuresti, Ilfov, Cluj, Timis si Sibiu castigurile salariale depaseau, in iunie, media nationala de 2.078 de lei lunar, reiese din seriile de date publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit datelor INS, citate de Mediafax.ro, cel mai mare castig salarial mediu net se regaseste in Municipiul Bucuresti (2.852 de lei lunar), Capitala fiind urmata de jutetele Ilfov (2.294 de lei), Cluj (2.284 de lei), Timis (2.240 de lei) si Sibiu (2.104 lei).
Imediat sub media nationala se situeaza judetele Brasov (2.000 lei), Iasi (1.946 de lei) si Prahova (1.906 lei). Salarii cuprinse intre 1.800 si 1.900 de lei sunt castigate in judetele Constanta, Mures, Galati, Gorj si Alba. Cele mai mici salarii se regasesc, potrivit INS, in Harghita (1.480 de lei) si Teleorman (1.494 de lei).
Un grup de 15 judete consemneaza castiguri salariale de 1.500-1.600 de lei, intre acestea numarindu-se (in ordine descrescatoare) Valcea, Bihor, Caras-severin, Vrancea, Ialomita, Satu Mare, Salaj, Botosani, Braila, Bistrita-Nasaud, Neamt, Covasna, Maramures, Vaslui si Suceava.
Cele mai mari cresteri salariale din luna iunie 2016 fata de iunie 2015 se consemneaza tot in partea de sus a clasamentului, respectiv in Bucuresti (de la 2.524 la 2.852 de lei), Ilfov (de la 2.80 la 2.294 de lei) si Cluj (de la 1.990 la 2.284 de lei). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial net a crescut ca medie nationala cu 14,3% si in niciunul dintre judetele tarii nu au fost consemnate scaderi, mai reiese din statisticile INS.
44% din angajati castiga salariul minim pe economie sau mai putin
Numarul contractelor de munca inregistrate in Romania la nivelul salariului minim a explodat in ultimii ani, de la 8% in 2011 la 44% in martie 2016, iar cel al contractelor peste salariul mediu este in usoara scadere, reiese dintr-un studiu al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.
 “Conform datelor infograficului, marea majoritate a contractelor inregistrate in Romania in martie 2016 (86%) se situau sub nivelul salariului mediu, in timp ce aproape jumatate (44%) din contracte sunt la nivelul salariului minim sau sub acesta. Mai exact, in martie 2016, 5.337.819 contracte (86%) erau remunerate sub salariul mediu pe economie – adica sub suma de 2.879 lei brut (calculat de INS), iar 2.717.078 de contracte se situau la nivelul salariului minim sau sub acesta”, se mentioneaza in studiul realizat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, preluat de Agerpres.
In acelasi timp, mai putin de un sfert dintre contractele inregistrate sunt pe salarii mai mari decat salariul mediu pe economie, iar procentul acestora este in usoara scadere in ultimii ani – de la 13% (783.282) in 2014 la 12% (731.457) in 2016.
In plus, calculele arata ca salariul median in Romania este sub salariul mediu net. “Astfel, in martie 2016, salariul median aferent unui singur contract se inscria intre 1.200 si 1300 de lei, in timp ce salariul mediu net era de 2.051 lei. Salariul mediu reprezinta venitul aferent adunarii intregii sume a contractelor inregistrate si impartirea lor la numarul de contracte. Salariul median in acest context reprezinta venitul aferent contractului fata de care 50% dintre contracte sunt mai mici si celelalte 50% din contracte sunt mai mari”, se precizeaza in studiul citat.
Ministrul Muncii: Exista o problema de calitate a fortei de munca in Romania
In piata fortei de munca din Romania nu sunt activi multi oameni, iar o mare parte nu este pregatita pentru structura economica spre care tara tinde, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, intr-un comunicat remis presei.
„Este o problema de cantitate in ceea ce priveste populatia activa, in perspectiva ne vom confrunta cu un deficit de forta de munca si, in acelasi timp, exista o problema de calitate a fortei de munca, de competente. Nu sunt multi oameni activi in piata fortei de munca, iar o mare parte nu este pregatita pentru structura economica spre care Romania tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
Ministrul Muncii a aratat ca trebuie luate masuri pentru cresterea mobilitatii fortei de munca la nivel national avand in vedere nevoia diferita de ocupare de la un judet la altul.
Potrivit comunicatului ANOFM, in prezent se lucreaza la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vederea incurajarii mobilitatii persoanelor aflate in catuarea unui loc de munca.
Proiectele finantate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltarii serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu institutii de pe plan local pentru a oferi servicii tuturor categoriilor vulnerabile.
Pislaru a mai spus ca strategia de ocupare trebuie sa puna accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu si foarte greu ocupabile, explicand ca acestea trebuie sa fie identificate, trebuie sa se stabileasca problemele lor, in functie de care sa li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.
Acesta a mentionat ca trebuie avut in vedere avantajul competitiv al tarii noastre si este nevoie ca structurile de specialitate sa se concentreze pe dezvoltarea de competente a fortei de munca, eficienta si competitivitate, iar un rol important il vor juca agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.
Sursa: incont.ro

Related Articles

Back to top button