Boala mâinilor murdare își arată colții în județul Vaslui! Focar de hepatită A în comuna Bogdănești
Anul școlar a debutat cu stângul pentru câteva familii din comuna Bogdănești ai căror copii au fost diagnosticați cu hepatită virală de tip A, cunoscută drept ”boala mâinilor murdare”. Este vorba de șapte copii, doi preșcolari și cinci elevi cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Cu toții se află internați la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad.
Anterior începerii anului școlar, în intervalul iulie – septembrie, alți șase copii din aceeași comună au fost depistați ca fiind infectați cu virusul hepatic A.
Imediat după confirmarea ultimelor șapte cazuri, Ion Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui despre această stare de lucruri.
”În regim de urgență, reprezentanții DSP au luat probe de apă din rețeaua de distribuție publică, dar rezultatele au ieșit negative. Din fericire, apa este în parametrii de potabilitate, nu există probleme. Dar mai sunt și fântâni în comuna noastră, de unde urmează a fi luate probe și, indiferent de rezultate, fântânile vor intra într-un program de dezinfecție. E puțin probabil, însă, ca sursa să fie apa din fântâni. Cazurile ar fi mai multe. Avem, în toată comuna, 550 de copii. Nu s-ar fi îmbolnăvit doar câțiva”, a declarat, pentru Est News, primarul Ion Dorobanțu.
În parale cu aceste măsuri, a fost declanșată o campanie de vaccinare a elevilor din școlile celor patru sate componente ale comunei, până acum fiind vaccinați 95 de copii.
Hepatita virală acută tip A este cunoscută ca „boala mâinilor murdare”, fiind o boală cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală) astfel că, nerespectarea condițiilor igienico-sanitare minime ar putea determina apariția acestei boli. Reprezentanții DSP recomandă ca, pentru prevenire infectării cu virusul hepatitei A, oamenii să se spele pe mâini cu săpun după utilizarea toaletei sau înainte de a prepara și consuma mâncarea. În plus, este nevoie ca fructele și legumele să fie spălate înainte de a fi consumate și mâncarea preparată termic insuficient trebuie evitată. Este obligatorie dezinfecția toaletelor și a veselei, precum și consumul apei din surse verificate. (George PROCA)