altex
AdministratieSocial

Un bârlădean vrea lupul dacic pe drapelul național

Un bârlădean are o propunere pe cât de interesantă, pe atât de îndrăzneață. Patriotul Mitrea Ghioc ar dori ca drapelul de stat al României să poarte însemnele dacice – lupul cu coadă de balaur și săbiile dacice.

În urmă cu câțiva ani, a văzut în casa fratelui său, puse la loc de cinste, două steaguri – un tricolor cu lupul dacic și două săbii dacice, iar altul doar cu lupul dacic. A aflat că nepotul său din Franța le-a achiziționat online, așa că Mitrea Ghioc le-a rugat pe acesta să-i comande și lui două astfel de drapele.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=U-NgdS709Lk&w=560&h=315]

Am cumpărat două steaguri cu aproape 200 de lei. Mi se par două modele potrivite pentru drapelul nostru național. Ce poate fi mai reprezentativ decât o stemă cu lupul dacic? Dacă tot ne dăm patrioți, de ce n-am avea un steag care să facă referire la strămoșii noștri? Traco-geții au fost cei care au creat cea mai puternică civilizație din Europa, conform ultimelor concluzii la care au ajuns istoricii cercetători. Am apelat la ziarul Est News, în speranța că cineva îmi va auzi propunerea, și cine știe…! Ar fi păcat să nu avem un drapel cu însemnele dacice. Ar fi un steag inconfundabil”, a declarat pentru Est News Mitrea Ghioc.

Patriotul bârlădean provine dintr-o familie greu încercată de ororile războiului. Bunicul dinspre tată a luptat la Mărășești, unde a și murit. Bunica sa a avut tifos. Bunicul

test
Bunicul lui Mitrea Ghioc
Bunicul lui Mitrea Ghioc

dinspre mamă a fost luat prizonier la Mărășești și toată viața a suferit din cauza rănilor. Unul dintre unchii săi a fost împușcat în război și aruncat într-o groapă cu cei morți. A avut norocul că un ofițer, poate chiar mareșalul Antonescu, după cum ar fi auzit, a hotărât să-i trieze cu atenție. Așa a scăpat cu viață unchiul său. Ideea de patriotism a fost o noțiune pe care și-a însușit-o încă de mic Mitrea Ghioc alături de frații, unchii și părinții săi.

La noi în casă se cântau frecvent cântece patriotice, dar eram învățați să nu spunem nimănui, că ne legau. Astfel de cântece erau interzise în timpul ocupației sovietice”, a mai spus Mitrea Ghioc.

De când se știe omul a colecționat cărți, CD-uri, discuri de vinil, obiecte care se referă la țară și patriotism. Ascultă în mod frecvent cântece patriotice, multe foarte vechi și rare, necunoscute de generațiile mai tinere. Imediat după Revoluție a achiziționat un CD, poate ultimul, un CD special cu cântece vechi pe care le cântau părinții și bunicii săi. Steagul României este arborat permanent în balconul apartamentului său, iar sărbătorile importante, cum ar fi 1 Decembrie, 25 Octombrie (Ziua Armatei), Ziua Eroilor, Mitrea Ghioc le petrece într-un mod special și personal. 

A fi patriot înseamnă mult, iar Mitrea Ghioc este un exemplu de român adevărat, care-și iubește țara și neamul și de la care avem ce învăța. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button