Elevii de la Liceul Emil Racoviță au învățat cum să nu fie victime în mediul on – line
Polițiștii s-au întâlnit, în această săptămână, cu elevii și cadrele didactice de la Liceul „Emil Racoviță” din municipiul Vaslui. Polițiștii le-au adresat tinerilor recomandări pentru a nu cădea victime ale criminalității din mediul on-line.
Acestora li s-a explicat că deși utilizarea dispozitive mobile le permite să comunice mai ușor, să caute informații și să își urmeze, în moduri cât mai diverse, propriile interese în mediul on-line, au și partea lor negativă prin riscurile care pot să apară. Dimensiunile reduse și portabilitatea acestor dispozitive permit realizarea de fotografii care vor fi apoi difuzate imediat on-line, fără cel mai mic efort, dar uneori cu consecințe negative asupra relațiilor personale. Altfel spus, apariția dispozitivelor mobile înseamnă că sunt mai multe lucruri de luat în considerare, mai multe lucruri de care trebuie avut grijă sau care trebuiesc gestionate. În urma discuțiilor purtate a rezultat faptul că una dintre cele mai neașteptate griji ale elevilor legată de smartphone este evitarea pierderii sau furtului acestor dispozitive, ținând cont că le au asupra lor, uneori în permanență.
Luna octombrie a fost decretată la nivel european ,,Luna securității cibernetice”. Polițiștii vasluieni, în colaborare cu specialiști din cadrul structurii de combatere a criminalității organizate, desfășoară astfel activități preventive pentru protecția minorilor. Aceștia urmăresc siguranța pe rețelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor și comerțul electronic.
Polițiști din cadrul structurilor de analiză și prevenire a criminalității și de combatere a criminalității organizate desfășoară în această perioadă întâlniri cu elevii unităților de învățământ din județul Vaslui pentru conștientizarea acestora asupra riscurilor pe care le implică navigarea pe internet și pe rețelele de socializare.
Un alt aspect adus în atenție de polițiști este reprezentat de creșterea numărului de fraude care sunt comise prin intermediul dispozitivelor mobile (telefoane, tablete). Furtul de identitate este una dintre experiențele neplăcute pe care le poate trăi un adolescent care trebuie să înțeleagă că un telefon mobil, o tabletă este de fapt un minicomputer și folosirea lor trebuie făcută cu aceeași precauție ca și în cazul calculatoarelor.
Polițiștii îi sfătuiesc pe minori
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care înveți; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunță-ți imediat părinți, căci este foarte probabil ca aceștia să aibă intenții necurate.
Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale și nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ție sau celor apropiați.
Nu uita că nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.
Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conține viruși sau programe spyware sau te pot direcționa către site-uri cu conținut ilegal!
Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă; poți oricând să îi scoți de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
Cere ajutorul, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați.
Dă dovadă de respect, chiar dacă nu îi cunoști pe cei cu care comunici. La rândul tău, ai și tu obligația de a-i proteja pe alții. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hărțui sau amenința alte persoane, pentru că aceasta va impune intervenția autorităților. (G.P)