Pârâul Valea Seacă este pregătit pentru iarnă, la Bârlad. Dar nu de Primărie, care trebuie să curețe apa de gunoaie
Angajații Administrației Naționale Apele Române acționează în această perioadă pentru decolmatarea și igienizarea pârâului Valea Seacă. Cu toată strădania acestora, lucrurile cu greu sunt ținute sub control, din cauza cetățenilor care continuă să arunce la întâmplare gunoiul menajer, inert sau de la animalele din gospodărie, înfundând astfel canalele deschise din oraș.
Ca urmare a acestui fapt, dar și din cauza spălării filtrelor de la stația de tratare a apei, reziduurile ajung în pârâul Valea Seacă și îl colmatează. Situația se agravează pe timpul ploilor abundente, când pot apărea inundațiile.
„De mai bine de două săptămâni am mobilizat o echipă de angajați pentru a realiza lucrări manuale de decolmatare de-a lungul Văii Seci. Am încercat să asigurăm forța de muncă necesară, cu toate că, în conformitate cu normativele existente, nu avem angajată decât o singură persoană care să se ocupe de cei 4,5 kilometri cât măsoară Valea Seacă. Această acțiune de decolmatare este a treia pe care am făcut-o în acest an. Atribuțiile noastre sunt acelea de a curăța pârâul și nu de a-l igieniza de gunoaie. Am înțeles că Primăria Bârlad, care are în competență strângerea gunoaielor de pe Valea Seacă, nu are personal disponibil la această oră, așa că s-a intervenit pentru igienizare tot cu angajații Apelor Române. Pe lângă decolmatare, în sarcina noastră cad și îngrijirea digurilor, înierbarea și cosirea. Rolul Apelor Române este acela de a asigura scurgerea apelor, cu condiția ca gunoaiele, vegetația ierboasă și cea lemnoasă, să fie îndepărtate de administrația locală. Este important de reținut acest aspect pentru că, de cele mai multe ori, din această cauză apar inundațiile”, ne-a declarat Costel Drozan, director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad.
Lucrările de decolmatare a cursurilor de apă se fac de câte ori este nevoie. Din păcate, atâta vreme cât unii bârlădeni, atât de la case cât și de la blocuri, vor obtura cursurile de apă cu gunoaie, mirosurile vor continua să deranjeze iar infecțiile să îmbolnăvească populația. Nici Primăria, nici Apele Române, nu au atâtea posibilități încât să acționeze lunar, după cum le dau de muncă cetățenii certați bunul simț. (Mihaela NICULESCU)