JustitieSocial

”În județul Vaslui nu există mai multă violență, sub toate formele sale, decât în altele, ci doar se fac mai multe plângeri”

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată de către Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vaslui prin activități tematice derulate pe întreg parcursul lunii, menite să sensibilizeze și să sporească gradul de conștientizare în rândul populației cu privire la formele de violență. În cadrul unei mese rotunde, reprezentanți ai tuturor instituțiilor care i-au contact ca urmare a violențelor suferite, sub toate formele sale, au încercat să explice și să găsească soluții pentru reducerea fenomenului.

Violența împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al județului, efectul real și dăunător pe care violența îl are împiedică progresele în multe domenii. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor, este un act criminal și un fapt inacceptabil. Din cauza actelor de violență, nu suferă doar femeile ci și copii sau chiar bărbați. Însă, în județul nostru nu există mai multă violență, sub toate formele sale, decât în altele, ci doar se fac mai multe plângeri, susține prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu.
”Am constatat că, într-adevăr, în Moldova, sunt cele mai multe infracțiuni reclamate, însă confirmate sunt mult mai puține, și aici mă refer la infracțiuni de violență și mai ales cea în familie, pe fondul lipsei de educație și a consumului de alcool. Nu este însă obligatoriu să se întâmple acest lucru. Din Moldova, județele care reclamă cel mai mult infracțiunile de violență sunt cele de pe malul Prutului. Cum treci dincolo de Siret, violența scade la două treimi. Să nu credeți că în Ardeal nu sunt infracțiuni de violență. Sunt foarte multe, dar nu se reclamă. Trei județe de acolo au cu 50% mai puțin decât numai ceea ce se reclamă la Parchetul Iași”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu.
De la un an la altul, se constată că tot mai multe femei victime ale violenței domestice au curajul să se adreseze autorităților și să solicite sprijin. Ele beneficiază de toate condițiile în centre speciale, au parte de consiliere psihologică și sunt îndrumate cu privire la ceea ce pot face pe viitor. Din păcate, multe femei nu apelează la specialiști de frica soților agresivi, din cauza dependenței financiare față de aceștia sau pur și simplu pentru că le este jenă să admită că sunt victime ale violenței și ajung chiar să se învinovățească pentru această situație. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button