altex
AdministratieSocial

Sistemul de Gospodărire a Apelor din Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Apei

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad organizează zilele acestea o serie de evenimente, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Ieri a avut loc Prezentare „Apa și apa uzată. De ce să irosim apele uzate?”, în fața elevilor de la la Școala „Dimitrie Cantemir”, Vaslui. Astăzi va avea loc o acțiune de ecologizarea râului Delea, zona pod ICIL – pod CF, de către personalul de la SGA Vaslui. De asemenea elevii de la Școala nr. 2 Vaslui vor vizita la ora 10 Laboratorul de Calitate a Apelor, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Vaslui. Elevii de la Școala Generală nr. 2 Bârlad vor avea ocazia de a asista la o prezentare intitulată „Apa și apa uzată. De ce să irosim apele uzate?”. Aceeași prezentare va fi susținută mâine și la Școala Generală nr. 1 Negrești.

Apele uzate trebuie privite ca resursă și nu ca pe o povară de care trebuie ne descotorosim. Există numeroase procedee și sisteme operaționale de epurare care ne vor permite să utilizăm apele uzate: pentru a satisface cererea de apă a orașelor în dezvoltare, pentru a sprijini agricultura durabilă sau pentru a stimula producția de energie și dezvoltarea industrială”, a declarat pentru Est News Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA Prut Bârlad.

De 25 de ani, omenirea sărbătorește, în fiecare an, pe 22 martie Ziua Mondială a Apei. În anul 1992, Organizația Națiunile Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro, au decis prin rezoluția 47/193, ca toate țările să dedice în fiecare an, o zi în care oamenii să conștientizeze că apa este una din resursele indispensabil vieții.

În acest an, tema principală o reprezintă apele uzate, iar campania ”Apa și apa uzată. De ce să irosim apa?” este fundamentată de reducerea cantității de ape uzate și reutilizarea acestora. Apa trebuie atent gestionată în fiecare etapă a circuitului său: de la captarea apei dulci, pre-tratare, distribuție, utilizare, colectare și epurare, până la utilizarea apelor uzate epurate și întoarcerea lor în mediu, gata să fie captate pentru a își reîncepe circuitul.

test

La nivel mondial volumul de ape uzate și cantitatea totală de poluanți sunt într-o continuă creștere ca urmare a creșterii populației, a urbanizării accelerate și a dezvoltării economice. Cu toate acestea, gestionarea apelor uzate este profund neglijată, iar posibilitatea de utilizare a acestora ca sursă accesibilă și durabilă de apă, energie, nutrienți și alte materii recuperabile este mult subevaluată. (G.P)

Related Articles

Back to top button