Îngrijorător! Statisticile arată că județul Vaslui este printre primele din țară la numărul victimelor traficului de ființe umane. Cele mai multe dintre victime, în special adolescente și tinere, sunt racolate prin rețelele de socializare.
Psihologii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui atrag de câțiva ani atenția societății asupra acestui fenomen îngrijorător, dar, din păcate, situația rămâne neschimbată. De la an la an, tot mai multe adolescente și tinere, mai ales din medii familiale defavorizate, cad în plasa proxeneților, cele mai multe fiind atrase de anunțurile online.
Realitatea privind modalitatea de racolare a victimelor de către proxeneți și corupătorii de minore este dezvăluită în sala de judecată. Aici, infractorii recunosc, înainte de pronunțarea pedepsei, care a fost traseul parcurs de victime. A devenit deja de notorietate începutul declarației victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele spun că totul a început după ce au dat curs unor anunțuri online de angajare. Aceste anunțuri sunt destul de atractive pentru tinere, ele sperând că vor găsi astfel o slujbă sau o colaborare bine plătită, care le-ar asigura independența financiară.
„Mediul online a devenit, în zilele noastre, rețeta succesului pentru cei care vor să câștige bani din traficul cu ființe umane. Rețelele de socializare au fost, sunt și vor fi cea mai folosită capcană pentru racolarea de fete și băieți în vederea manipulării și șantajării cu conotație sexuală. Aceste rețele de socializare au adus succese dar și eșecuri în stabilirea relațiilor de căsătorie, indiferent de poziția socială, de cele mai multe ori soldându-se cu adevărate drame. Hărțuirea sexuală online este cea mai perversă și greu de identificat întrucât lovește în copiii care nu au susținere și comunicare emoțională cu părinții. Victimele ajung să creadă că adevărata iubire, înțelegere, tandrețe, de care nu au avut parte, o pot găsi la indivizi care își falsifică identitatea și care le vând speranțe deșarte. De cele mai multe ori, rezultatele se văd în indicatorul legat de minorele care devin mame, sau care cer instanței de judecată căsătoria”, ne-a declarat psihologul Ionel Brătianu.
În spatele unor mesaje de genul anunțurilor de angajare cu condiții avantajoase stau proxeneții care urmăresc obținerea de profituri uriașe într-un timp scurt. Sexul, prostituția, industria prostituției, inclusiv în mediul online, este o afacere extrem de profitabilă.
Multe dintre victime ajung la CPRU CANE
Cele mai vulnerabile victime ale traficului de ființe umane sunt minorele. Pe fondul unor relații intrafamiliale deficitare, își pun toată încrederea în indivizi care le dau cele mai multe like-uri pe rețelele de socializare. Manipulatorul este un individ bun și blând, care inspiră încredere, până în momentul în care prada a mușcat momeala. Adolescentele ajung să creadă că au găsit alesul, așa că fug de acasă. Uneori, sunt identificate de polițiști pe stradă, întâmplător sau în urma sesizării dispariției lor de către părinți sau alți membri ai familiei. Unele se întorc la familie, unde, de cele mai multe ori, părinții le aplică pedepse corporale, altele refuză să meargă acasă și sunt aduse la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad. Aici, li se acordă asistență psihosocială și consiliere iar specialiștii decid dacă pot fi reintegrate în familie sau vor beneficia de o măsură de protecție specială.
„Minorele care ajung aici sunt într-un conflict cronic cu membri familiei, sunt confuze, debusolate, vor să fugă de lumea copilăriei și prin comportamentul lor cred că ceilalți trebuie să le vadă ca fiind adulte. Părinții sunt debusolați, rătăciți în relația cu proprii copii, nu înțeleg nevoile lor, majoritatea maschează conflictul între generații cu asigurarea nevoilor de bază: hrană, haine și adăpost, dar aceste fete sunt într-o permanentă căutare a identității, crezând că răspunsul cel mai bun îl au de la diferiți indivizi care dau like și le zic ce frumoase sunt”, a mai adăugat psihologul Ionel Brătianu.
Caracteristicile comportamentale care stau la baza acestui fenomen, cunoscut sub numele Lolita, sunt labilitate, ostilitate, libertate, instabilitate traumatizantă și alergătură după ceva fără limite. Lolita înseamnă fata care refuză să fie copil și vrea să se facă văzută, remarcată cu vestimentație care duce la anumite comportamente provocatoare si accesul nerestricționat la internet cu fotografii indecente, care conduc la creșterea vulnerabilității. Înainte, acest fenomen a fost sancționat, azi numai este. E acceptat prin indiferență, neputință și blocaj al resurselor umane si instituționale. Atâta vreme cât părinții, în primul rând, vor continua să fie absenți din viața copiilor lor și nu-i vor supraveghea îndeajuns, neînțelegând că nevoile adolescenților nu se limitează doar la hrană și adăpost, fenomenul Lolita va deveni un adevărat flagel. (Mihaela NICULESCU)