Ziua internațională a Cărții, a Dreptului de Autor și a Bibliotecarului, marcată și la Bârlad
Biblioteca Municipală Stroe S. Belloescu, în colaborare cu Biblioteca Comunală Grivița și Centrul de Informare Turistică Bârlad, a organizat ieri o activitate dedicată Zilei Internaționale a Cărții a Dreptului de Autor și a Bibliotecarului.
„În cadrul activității organizate la bibliotecă participanții au avut ocazia să doneze cărți pentru proiectul „Biblioteca în aer liber” (proiectul se va desfășura în luna iulie și august în colaborare cu Asociația „Buă ziua copii din România” și Asociația „Un nou început în viață”) și au asistat la un program artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Stroe Belloescu”, din Grivița, coordonați de bibliotecar Daniela Brăescu și învățător Geanina Epure”, a declarat Cristina Vizitiu, șef serviciu Biblioteca Publică Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad.
Ziua Mondialã a Cãrții și a Dreptului de Autor comemoreazã moartea, în aceeași zi, a aceluiași an (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolã. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.
Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor a fost celebrată pentru prima dată, în 1996, la inițiativa Spaniei, unde anual, are loc Festivalul Trandafirilor, dedicat Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi). O tradiție catalană, datând din Evul Mediu, spune că în ziua de Sant Jordi, bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii. Din 1964, 23 aprilie a devenit Ziua Cărții pentru toate țările în care se vorbea spaniola și portugheza. Din 1996, pe 23 aprilie, în aproape toate țările lumii sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și o serie de manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condițiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice și a altor mijloace moderne de informare și de divertisment. În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an.
De asemenea, din anul 1998, Asociația Națională a Bibliotecarilor și a Bibliotecilor Publice, considerând cã lectura și cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor și a bibliotecarilor, adaugã la sãrbãtoarea internaționalã a cãrții din 23 aprilie “Ziua Internaționalã a Bibliotecarului din România”. Biblioteca a fost permanent consideratã laboratorul cunoașterii. Un astfel de loc reprezintã spațiul interdisciplinaritãții, al științei universale, al cunoașterii globale și exhaustive, unde putem descoperi cã de fapt, cunoștințele noastre sunt complementare și se sincronizeazã. Din 1999, bibliotecarii din România sãrbãtoresc Ziua Bibliotecarilor prin sesiuni de comunicãri, vizite interbibliotecare, excursii, reuniuni și mese festive.
Declararea „Zilei Bibliotecarului” din România reprezintã un spor de prestigiu adus unei profesii de importanțã deosebitã pentru cultura naționalã. O zi a bibliotecarului este însemnul oficial al recunoașterii publice a valorii culturale și sociale a unei instituții care a contribuit fundamental la conturarea identitãții culturale și spirituale a poporului român. (G.P)