altex
Social

Simpozion național organizat de Societatea de Științe Istorice, cu ocazia Zilelor Culturale ale Bârladului

În cadrul celei de a XXXII-a ediții a Zilelor Culturale ale Bârladului, Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad, în parteneriat cu Primăria municipiului Bârlad, organizează duminică, 14 mai, de la ora 10.00, Simpozionul Național „Anul 1917- Între extaz și agonie”.

La evenimentul care va avea loc în sala de conferințe a Primăriei sunt așteptați toți iubitorii de istorie dar și invitați de onoare: prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei, din Iași, prof. univ dr. Ion Giurcă, din București, col. (r) Constantin Chiper, din București, conf. univ. dr. Gabriel Leancă, din Iași, dr. Florian Banu, din București, dr. Alin Spânu, din București, dr. Mircea Tănase, din București și dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean Vaslui.

„Simpozionul organizat de Societatea de Științe Istorice Bârlad se înscrie în seria evenimentelor naționale dedicate participării României la Primul Război Mondial. Lucrările simpozionului național se bucură de participarea unor istorici consacrați din mediul academic, muzeal, al Asociației Naționale «Cultul Eroilor», al Statului Major al Armatei Române, CNSAS etc. Dezbaterile se axează pe centenarul cunoscutelor bătălii din vara anului 1917 de la Mărăști, Mărășești și Oituz, cunoscute ca «Triunghiul Morții», și anume: tactici și strategii adoptate, eroi ai neamului, lideri politici și militari, poziția marilor puteri implicate și urmările avute. Un punct important îl reprezintă situația Bârladului în perioada decembrie 1916 – martie 1916 și participarea tutovenilor la Războiul de Întregire a Neamului”, ne-a declarat Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta filialei bârlădene a Societății de Științe Istorice.

După lucrările simpozionului, istoricul Alin Spânu își va lansa lucrarea „Spion, spioane și dandanale în România neutră, 1914-1916”, apărută la Editura Militară, anul trecut.

Societatea de Științe Istorice își propune ca toate lucrările prezentate în cadrul simpozionului din 14 mai, ca și cele prezentate în ultimii doi ani, dedicate acestui eveniment, să fie strânse într-un volum și publicate în 2018, anul centenarului Marii Uniri. (Mihaela NICULESCU)

test

Related Articles

Back to top button