altex
Social

Când nu e ninsoarea, Delgaz dă vina pe ploaie! Mii de vasluieni au rămas fără electricitate, la o zi după ce curentul s-a scumpit

Simona MIHĂILĂ, Ionuț PREDA
La o zi după ce prețul curentului electric a crescut, aproximativ 10.000 de vasluieni au rămas în beznă. Furtuna care s-a abătut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, asupra zonei centrale a Moldovei a lăsat fără energie electrică, mai bine de o jumătate de zi, 19 localități.
De data aceasta vinovate au fost fulgerele sau vegetația căzută peste conductori. Printre comunele cele mai afectate au fost Vutcani, Roșiești, Grivița, Banca și Fruntișeni.

Echipele noastre au intervenit prompt în teren pentru a realimenta cât mai repede localitățile fără energie electrică. Nu au fost avarii majore, care să necesite lucrări de durată. Situația se poate schimba de la o oră la alta, având în vedere că o mare parte a Moldovei se află sub avertizare cod galben de vreme rea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid, Sorin Munteanu.

În urmă cu numai două luni, 60.000 de abonați au rămas fără electricitate tot în urma unor fenomene meteorologice, mulți dintre ei așteptând și zece zile ca gospodăriile să fie realimentate la rețea. Atunci, vinovate au fost ninsorile și gheața. Delgaz nu a avut ce să-și reproșeze, drept pentru care nu s-a obosit nici atunci să-și ceară scuze în fața întregului județ. Pene de curent dese, neanunțate, servicii execrabile, facturi uriașe – prin asta se remarcă Delgaz Grid (fost E-on) în județul Vaslui. Orice întârziere la plata facturii este penalizată, însă pentru pagubele făcute în bugetele personale ale vasluienilor, cât și ale agenților economici, Delgaz nu oferă nici măcar scuze.

Unde sunt investițiile pentru care ne luați banii în fiecare lună?

Fără răspuns a rămas și interpelarea făcută de curând de deputatul PNL Daniel Olteanu ministrului Energiei. Olteanu i-a cerut ministrului să prezinte lista investițiilor anuale asumate de către E.ON, de la momentul privatizării, în infrastructura de distribuție a energiei electrice din județul Vaslui, dar și modul în care instituțiile statului (de exemplu, Ministerul Energiei sau ANRE) au urmărit respectarea acestor obligații.

test

De asemenea, liberalul i-a solicitat ministrului să comunice exact care sunt măsurile concrete pentru despăgubirea consumatorilor din județul Vaslui care, cu toate că plătesc în fiecare factură o componentă destinată strict realizării unui anumit plan de investiții la nivelul infrastructurii de distribuție a energiei electrice, nu beneficiază de modernizarea acestei infrastructuri.

Daniel Olteanu a spus că i s-ar părea firesc ca “toate sumele achitate în contul acestei modernizări de infrastructură, sume care au fost încasate, dar neutilizate sau utilizate în alte scopuri, să fie returnate vasluienilor sau aceștia să fie scutiți parțial de la plata facturilor, până la momentul la care investițiile asumate de către distribuitor ajung la nivelul sumelor bugetate, de la momentul privatizăriiʺ.

Ministrul Energiei va trebui să răspundă și dacă a trimis vreodată Corpul de Control la instituțiile care urmăresc respectarea obligațiilor asumate de către E.ON și care nu au luat măsuri, astfel că, luna trecută, s-a ajuns la situația inacceptabilă în care Bȃrladul, un oraș cu zeci de mii de locuitori, a fost izolat complet timp de 24 de ore, cu serviciile publice nefuncționale, iar unele comune din jur au rămas în beznă mai bine de 10 zile.

ʺPenele de curent au devenit, din păcate, un fapt obișnuit pentru locuitorii întregului județ Vaslui și reprezintă una dintre principalele nemulțumiri ale celor care mi se adresează în cadrul întâlnirilor pe care le am la sfârșit de săptămână, în calitate de parlamentar, dar și în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare. Principala cauză, pe lângă fenomenele naturale꞉ starea infrastructurii administrate de E.ON (Delgaz Grid). În condițiile în care tariful energiei electrice achitate de consumatori include, an de an, și investițiile pe care și le asumă distribuitorul de energie electrică, cred că nerealizarea acestor investiții, bugetate în fiecare an, reprezintă un prejudiciu direct adus vasluienilor. I-am adresat domnului ministru Petcu mai multe întrebări, în numele tuturor vasluienilor care se simt nedreptățiți pentru că, deși plătesc la timp facturile la energia electrică, rămân tot mai des, în ultima vreme, pe întuneric. Vă voi comunica răspunsurile și justificările celor de la Ministerul Energiei de îndată ce le voi aveaʺ, a mai spus Daniel Olteanu.

El a subliniat că vasluienii vor ști astfel ce investiții ar fi trebuit realizate la nivelul județului Vaslui, de la momentul privatizării E.ON, și ce procentaj din această sumă a fost investit în mod real în județul Vaslui, în aceeași perioadă.

Related Articles

Back to top button