Invatamant

Excelența elevilor în educație, răsplătită de Inspectoratul Școlar și Primăria Vaslui

Cei șase elevi care au obținut media maximă la Evaluarea Națională și cei trei absolvenți de liceu cu 10 la bacalaureat au fost răsplătiți cu premii în bani de către reprezentanții Inspectoratului Școlar și cu buchete de flori, oferite de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, în cadrul unui moment festiv desfășurat în amfiteatrul Liceului ”Mihail Kogălniceanu”. Adolescenții și tinerii care au făcut cinste județului nostru sunt Elena Ramona Flueraș și Ioana Bejenaru – Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, Bogdan Andrei și Teodora Caranfil – Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, Briana Elena Corlațan – Școala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui și Ioan Cosmin Prodea – Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, respectiv Ștefana Andreea Agafiței, Andrei Bordeianu și Alina Mihaela Oreanu, toți trei absolvenți ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui. 
Amfiteatrul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a fost gazda unuia dintre cele mai emoționante și, în același timp, importante evenimente din activitățile învățământului vasluian, cel al premierii excelenței elevilor. Nouă tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu, au primit din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean diploma și premiile în bani, oferite de Ministerul Educației Naționale, pentru rezultatele deosebite de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Totul s-a desfășurat într-un cadru festiv, în care oficialitățile prezente au adresat cuvinte de laudă elevilor de 10 ai județului, iar primarul Vasile Pavăl a oferit câte un buchet de flori acestora și directorilor de școli, conducerii ISJ și inspectoarelor prezente. De altfel, edilul Vasluiului a spus că autoritățile au obligația de le a oferi copiilor tot ceea ce au nevoie pentru ca aceștia să facă performanță.
”Am fost și eu elev, am fost student, știu ce înseamnă efortul, dar să obții nota zece înseamnă enorm, înseamnă multă muncă, multă dăruire. Înseamnă și sprijin din partea școlii, din partea părinților, pentru astfel de elevi care ne fac cinste. Performanța, ușor, ușor prinde rădăcini în județul nostru. Avem obligația de a finanța învățământul. Este o datorie a fiecărui om care se află în fruntea unei comunități să ofere generației tinere tot ceea ce este necesar pentru a se dezvolta. Poate nu reușim să modernizăm o stradă la timp, sau nu reușim să finanțăm o altă activitate, dar nu avem voie să nu finanțăm educația. Trebuie să le oferim copiilor tot ceea ce au nevoie pentru performanță, pentru a se dezvolta, iar ei să nu uite de comunitatea de unde au plecat. Mă înclin în fața voastră, dragi elevi, a profesorilor, a părinților.”, a declarat primarul Vasile Pavăl.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Mariciuc, a transmis elevilor să nu-și sacrifice viața interioară pentru un loc de muncă, pentru poziții sau pentru bani: ”Momentul acesta este de toată lauda și face cinste județului Vaslui, care nemeritat se află într-o latură a prejudecăților prin evenimente răzlețe și nu de substanță, ca acesta de aici. Am avut un dialog imaginar cu acei copii care au reușit să termine cu nota zece și m-am gândit la viața lor personală. Am socotit că, dacă au reușit să ajungă aici, efortul pe care l-au făcut nu li s-a părut o povară. Plecând de la această idee, îi sfătuiesc ca mai departe, ei, care vor fi locomotivele societății românești, ei, care vor reprezenta România la marea competiție a creierelor, să nu uite niciodată că nu trebuie să-și sacrifice viața interioară pentru un loc de muncă, pentru poziții sau pentru bani. Mai important decât a trăi în armonie cu tine însuți nu este nimic pe lumea asta și presupun că la înzestrarea lor intelectuală vor avea disponibilitatea să arunce o privire celor trei valori pe care ni le-au transmis grecii, care sunt mereu actuale și care ar trebui poate să fie mai prezente în învățământul românesc: binele, frumosul și adevărul”.
Mesajul inspectorului general Gabriela Plăcintă a fost unul cât se poate tranșant, în condițiile în care le-a spus absolvenților de 10 să nu uite de Vaslui și, dacă vor avea posibilitatea, să revină acasă la finalizarea studiilor universitare: ”Dorința noastră este aceea ca voi să vă întoarceți acasă, poate după finalizarea studiilor, poate mai târziu, iar dacă nu veți reveni, conduita voastră să fie una foarte clară și cu un mesaj autentic despre Vaslui, pentru că voi ați trăit aici, alături de familiile voastre. Știți cât de mult muncesc oamenii aici și cât de nedrept este că ni se pun etichete pe care nu le merităm cu toții, ci în mod particular. Să fiți echilibrați, să reușiți pe mai departe și să nu uitați niciodată de familie. Eu cred că armonia și echilibrul se dobândesc în familie. Vreau să-i felicit pe părinți pentru felul în care v-au crescut”.
Momentul festiv al premierii cu 1.000 lei a elevilor cu 10 la Evaluarea Națională și cu 3.000 lei a absolvenților cu media maximă la bacalaureat s-a încheiat cu o fotografie de grup care, cu siguranță, va rămâne întipărită în memoria celor prezenți, precum și în paginile de istorie a învățământului vasluian. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button