Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani
de Dănuț CIOBANU
Vasluiul va continua să fie și în următorii ani cel mai sărac județ din Moldova. Prognozele oficiale până în anul 2023 clasează Vasluiul pe ultimele locuri în ceea ce privește valoarea PIB-ului și la nivel național. Peste trei ani, județul nostru va avea un PIB în valoare totală de 13.365 milioane lei. Cu o astfel de performanță economică, Vasluiul se află în plutonul celor mai paupere județe din România, alături de Covasna, Mehedinți, Sălaj și Tulcea.
Vasluiul nu va scăpa de eticheta de cel mai sărac județ din România, nici în următorii ani. La sfârșitul anului trecut, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat principalii indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023. Conform prognozelor oficiale, județul nostru va avea cel mai mic produs intern brut (PIB) din Regiunea Moldovei și se va clasa în grupul județelor cele mai sărace de la nivel național.
La sfârșitul anului 2019, județul Vaslui are prognozat cel mai mic PIB dintre județele Moldovei, în valoare totală de 9.796 milioane de lei. Din nefericire, nici în următorii ani Vasluiul un reușește să recupereze decalajul de dezvoltare față de restul județelor din regiune, Astfel, până în anul 2023, PIB-ul județului Vaslui va evolua la o valoare totală de 13.365 milioane de lei.
Peste trei ani. în cazul celorlalte județe din Moldova, valoarea PIB-ului se prezintă astfel: Bacău – 28.618 milioane lei; Botoșani – 13.885 milioane lei; Iași – 44.927 milioane lei; Neamț – 19.663 milioane lei; Suceava – 26.020 milioane lei.
Cu alte cuvinte, în următorii trei ani, avansul PIB-ului din județul Vaslui va fi de 3.569 milioane de lei. Spre comparație, județul Iași pleacă de la un PIB de 32.716 milioane de lei în anul 2019, pentru ca peste trei ani să realizeze un PIB de 44.927 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 12.211 milioane lei.
Potrivit acelorași date statistice, la nivel național, județele cu cel mai mic PIB sunt Mehedinți – 10.391 milioane lei; Covasna – 10.488 milioane lei; Tulcea – 11.064 milioane lei; Sălaj – 12.687 milioane lei; Ialomița – 13.040 milioane lei.
Ultimii la fonduri europene
Unul din principalele motive pentru care Vasluiul nu poate recupera decalajul economic față de județele din este slaba atragere a fondurulor europene nerambursabile. La sfârșitul anului 2019, județul nostru avea depuse doar 38 de proiecte pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, cel mai mic număr de proiecte comparativ cu celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est.
Cauzele pentru care firmele vasluiene au depus un număr mic de proiecte țin în primul rând de capacitatea economică, de puterea financiară sau competanța profesională a angajaților.
“Constatăm că IMM-urile nu accesează fonduri europene. Pentru a accesa trebuie să ai un potențial. Cine dorește fonduri europene vrea să se dezvolte, să diversifice producția, să intre pe noi piețe. IMM-urile au nevoie de o capacitate materială atunci când se înscriu la un ghid de finanțare. Este nevoie de o confinanțare de între 30-50% a proiectului. Aceasta este problema de bază, deoarece suntem într-o zonă săracă și izolată”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.
Prin planul de afaceri asumat la accesare proiectului european, agentul economic trebuie să angajeze oameni, să dețină resurse finanicare pentru asigurarea salariilor etc.
“De aceea trebuie mult curaj, iar acest curaj a scăzut în rândul oamenilor de afaceri. Spre exemplu, în ultimii ani, legislația fiscală a fost modificată de foarte multe ori, ceea ce face ca întreprinzătorii să nu mai aibă nicio predictibilitate”, a mai precizat Ovidiu Copacinschi.