Ce au descoperit edilii bârlădeni la punctele gospodărești?! (Video)
Dezamăgire cruntă în rândul reprezentanților Primăriei Bârlad, după verificarea în teren pe care au făcut-o ieri împreună cu operatorul de salubritate Urbana SA, la solicitarea acestuia. Angajații Primăriei care au participat la activitatea de colectare a deșeurilor au rămas consternați văzând modul în care au înțeles cetățenii să respecte regulile de depozitare selectivă.
Printre cei care au verificat activitatea celor de la Urbana s-a aflat și Roxana Miron Feraru, viceprimarul municipiului, care, dis-de-dimineață, a făcut un tur prin asociații pentru a vedea care este situația reală în privința depozitării selective a gunoiului. Din păcate, a trebuit să dea dreptate operatorului de salubritate, în ciuda nemulțumirilor manifestate de cetățeni.
„Suntem dezamăgiți de cele constatate. Cetățenii aruncă gunoiul menajer amestecat cu deșeurile reciclabile. Din câte am observat, la Bârlad, în acest moment, nici 30 % din deșeuri nu sunt depozitate selectiv. Este clar că trebuie să demarăm o campanie intensă de informare și mediatizare, atât în asociațiile de proprietari, în cartierele de case, cât și în școli, pentru a informa bârlădenii cu privire la modul în care trebuie selectate deșeurile înainte de a le depozita la punctele gospodărești. După o lună de informare, vom putea trece și la sancțiuni. Deocamdată, polițiștii locali au sancționat și amendat doar cetățenii care au fost surprinși depozitând gunoiul lângă containere, abuziv, fie că e vorba de gunoi menajer sau de deșeuri voluminoase sau inerte. Până când nu vom informa populația cu privire la normele de depozitare selectivă a deșeurilor, nu putem trece la sancțiuni.”, a declarat Roxana Miron Feraru, pentru Est News.
Aceasta a mai spus că vor fi informați și agenții economici cu privire la necesitatea depozitării selective corecte. De cele mai multe ori, aceștia aruncă ambalajele din carton nepliate și din cauza volumului ocupă aproape complet un container, astfel încât cetățenii sunt nevoiți să arunce gunoiul lângă recipiente, neavând altă soluție.
Concluzia la care au ajuns reprezentanții municipalității este că e nevoie de o mai mare implicare a autorității locale în informarea bârlădenilor.
„Sperăm ca în cel mai scurt timp cetățenii să își schimbe atitudinea vis-a-vis de depozitarea gunoiului. Nu trebuie să mai fie aruncat gunoi menajer în pubelele pentru deșeuri reciclabile. Acum, în pubelele pentru deșeuri reciclabile se aruncă gunoi menajer în proporție de peste 70%. Este o pagubă pentru Primărie, pentru că deșeurile amestecate sunt asimilate gunoiului menajer și depozitarea acestuia este foarte costisitoare, până la urmă fiind plătită tot din banii cetățenilor.”, a adăugat viceprimarul Bârladului (Mihaela NICULESCU)