AdministratieSocial

Investiții masive în comuna Lunca Banului. Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori.

În comuna Lunca Banului sunt deschise, mai multe șantiere. Se construiește o grădiniță, se reabilitează dispensarul uman, se extinde primăria și se asfaltează străzile.

Drum modern în comuna Lunca Banului

Comuna Lunca Banului se află în plin proces de modernizare, în prezent fiind finalizate sau în curs de finalizare proiecte de circa 60 de milioane de lei. Asfaltarea drumurilor se numără printre principalele direcții de dezvoltare ale comunei. Primii șase kilometri, în satele Broscoșești, Focșa și Oțetoaia, s-au asfaltat în 2018 cu 6,5 milioane de lei, fonduri guvernamentale obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2.

Localnicii spun că în ultimii 20 de ani, toți primarii care au fost la conducerea Primăriei Lunca Banului au promis că vor asfalta acest drum, însă nu s-au ținut de cuvânt. Spre deosebire de ceilalți primari, actualul primar a trecut de la vorbe la fapte. Edilul a făcut proiectul de asfaltare în 2017, în 2018 a dat drumul la lucrare, iar la sfârșitul aceluiași an drumul a fost gata.

„În plus, am reușit să asfaltăm și drumul care duce la cimitirul din Oțetoaia ce deservește satele Condrea, Broscoșești, Focșa și Lunca Veche. Era foarte greu de dus oamenii la cimitir mai ales când ploua. Am reușit să asfaltăm drumul până la cimitir, incluzându-l în acest proiect. În 2019 am început un alt proiect de asfaltare, în satul Lunca Banului. Se asflatează mai multe tronsoane, în total peste cinci kilometri. Vor fi asfaltate străzile principale, mai exact centrul comunei și drumurile paralele . Termenul de finalizare este de 24 de luni”, ne-a declarat Dănuț Tofan, primarul comunei Lunca Banului.

Autoritățile locale pun accent și pe modernizarea infrastructurii educaționale. Astfel, pentru creșterea capacității de școlarizare a copiilor din învățământul preșcolar, dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, se construiește cu 1,8 milioane de lei, o grădiniță modernă de toată frumusețea. Instituția va avea: trei săli de clasă, o sală polivalentă (în care se vor desfășura diverse activități) cabinet medical, toalete moderne separate pentru fete, pentru băieți și pentru profesori.

Se construiește o grădiniță modernă

„Inițial grădiniță funcționa într-un spațiu impropriu, într-o clădire veche a fostului C.A.P. , apoi a fost mutată în Căminul Cultural, dar nici acolo nu sunt condiții normale pentru desfășurarea activităților. Grădinița va fi construită pe un teren de 1255 de metri pătrați, iar lângă ea vom amenaja un părculeț de joacă pentru copii. Acum grădinița este făcută în proporție de 50%”, a mai spus primarul

 

Cu circa 500.000 de lei se amenajează grupuri sanitare moderne la școlile din  Lunca  Banului  și Oțetoaia. Totodată, pentru  a  face școala  cât  mai atractivă s-au  construit, la  aceste două  școli, câte  un  teren  de   fotbal
Accesul populației la serviciile medicale reprezintă prioritatea zero pentru administrația locală condusă de primarul Dănuț Tofan. În acest sens se reabilitează vechiul dispensar medical care nu corespundea normelor actuale și care, dacă nu s-ar fi intervenit, ar fi putut crea neplăceri.

Pentru reabilitarea dispensarului se va cheltui peste un milion de lei, (804.000 de lei , fonduri guvernamentale obținute prin PNDL 2, plus 200.000 de lei din bugetul local). Dispensarul reabilitat va asigura spațiul necesar pentru funcționarea a trei cabinete medicale cu săli de consultații , săli de așteptare , două căi de acces și dotări moderne. Lucrările de reabilitare au ajuns undeva la 30%.

În ultimii ani activitatea administrativă din cadrul Primăriei Lunca Banului s-a extins, iar actualul sediu a devenit neîncăpător. Într-un birou funcționează trei-patru sau chiar cinci compartimente, motiv pentru care autoritățile locale vor extinde actualul sediul al primăriei, construind alături un corp nou de clădire

„S-a luat măsura extinderii primăriei, întrucât sunt doar patru birouri și în fiecare birou funcționează trei-patru  sau  chiar  cinci  funcționari  din  mai  multe  compartimente.  De  exemplu  într-un  birou lucrează arhivarul, asistentul social, administratorul IT și asistentul medical comunitar și atunci când un cetățean intră pentru a cere informații îi perturbă pe ceilați colegi din celelalte compartimente care lucrează .   În noul corp vor fi amenajate mai multe birouri care vor asigura personalului angajat condiții optime de lucru, dar și servicii rapide și accesibile pentru cetățenii comunei noastre”, ne-a declarat Dănuț Tofan, primarul comunei.

Modernizarea infrastructurii de agrement este o altă direcție de dezvoltare a comunei. În acest sens, autoritățile locale au în plan amenajarea unui parc de agrement pe un teren de șase hectare, înconjurat de apă, denumit Colacul.

Colacul

   „Colacul este denumirea unui teren înconjurat de jur-împrejur de un lac  natural format din versanții care vin de pe deal.          Este vorba de un teren de șase hectare pe care se va înființa  un parc de agrement.  Se vor amenaja leagăne, bănci , coșuri pentru gunoi  și  un  teren  de  fotbal.    Pentru amenajarea parcului am reușit să accesăm 100.000 de euro, fonduri europene ,  am  scos lucrarea la licitație de două ori, dar nu a licitat nimeni, pentru că valoarea proiectului este mai mică decât valoarea lucrărilor care a  crescut  concomitent  cu  majorarea  salariilor  în  construcții.     Am mărit valoarea proiectului cu  40.000 de euro , iar lucrarea este scoasă din nou la licitație”, a precizat primarul.

Primăria Lunca Banului a derulat o serie de investiții din fonduri proprii, disponibile la nivelul consiliului local. Mai precis s-au montat camere video în comună pentru a descuraja hoții, s-a achiziționat o camionetă 4X4 cu lamă în față, s-a achiziționat o autospecială pentru pompieri, în curtea primăriei s-a construit un garaj pentru autospeciala de pompieri dar și pentru microbuzele școlare, s-a constriuit o clădire în care funcționează sala de ședințe a Consiliului Local Lunca Banului și se mai construiește alături încă un spațiu pentru Biblioteca comunală. Tot cu fonduri proprii urmează să se facă un muzeu al satului.

Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori. Proiectul cu gazele, în valoare de 35.000.000 de lei este în lucru.   Proiectul se derulează în parteneriat cu comuna Stănilești.   Punctul de racordare va fi la Huși, iar de acolo până la       Gura Văii cheltuielile vor fi suportate în comun cu comuna Stănilești, ulterior, traversarea comunei fiind suportată de fiecare în parte.        (Cristian DIMA)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button