Business

Patronatul vasluian a boicotat întâlnirea cu conducerea ADR Nord-Est, dedicată proiectelor europene

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri vasluieni nu sunt interesați de atragerea fondurilor europene în noul exercițiu bugetar european 2021-2017. Ieri, în Sala Mare a Palatului Adminsitrativ din Vaslui, conducerea ADR Nord-Est  a vorbit la o sală goală despre noua perioadă de programare. Scopul întâlnirii a fost de a fi identificată o listă de investiții prioritare, care să fie finanțate din anul 2021. Oficialii de la Piatra Neamț vor mai veni încă o dată la Vaslui, până la sfârșitul acestui an, pentru a stabili cu mediul privat local care sunt proiectele de dezvoltare economică.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a organizat, ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ Vaslui, o întâlnire de lucru cu reprezentanții mediului privat în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Scopul acțiunii a fost creionarea unei liste cu proiectele prioritare, pe care oamenii de afaceri locali le vor finanțate în perioada de programare a bugetului Uniunii Europene (UE) 2021 – 2027.

Pe lângă conducerea ADR Nord-Est, la eveniment a luat parte Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui și Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui. Din nefericire, interesul oamenilor de afaceri locali pentru sesiunea de informare a fost aproape de zero.

”Așa cum am promis, am organizat o caravană de programare a Programului Operațional Regional 2021-2027. Vrem să știm care sunt nevoile sectorului privat și, în funcție de acest lucru, să scriem programele pentru noul exercițiu bugetar. Vom repeta aceste întâlniri, pentru a ști care sunt necesitățile beneficiarilor privați. Am început aceste activități de informare cu mediul universitar, continuăm cu mediul privat, iar apoi vor discuta cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale”, a spus Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est.

Fără apetit pentru afaceri 

Una din direcțiile prioritare de finanțare în noul exercițiu bugetar european va fi inovarea, digitalizarea, dezvoltarea economică. În prezent, județele de la nivelul ADR Nord est sunt un inovator modest, spiritul antreprenorial este redus (16 IMM-uri/1.000 de locuitori), iar PIB-ul regiunii este la un procent de 39% față de media UE și 62% față de media de la nivel național.

Conform previziunilor actuale, în exercițiul financiar 2021-2017, cele cinci secțiuni ale bugetului vor fi finanțate astfel: Europa mai inteligentă (35%), Europa mai verde (30%), iar Europa mai conectată, Europa mai socială și Europa mai aproape de cetățeni vor primi 35% din fonduri.

”În noua perioadă de programare se va pune accentul pe inovare, digitalizare, creștere econopmică. Noi vă prezentăm liniile directoare care s-au conturat din regulamentele europene și discuțiile naționale, iar dumneavoastră (mediul privat n.r.) să vă gândiți ce vreți să faceți. Ne vom mai întâlni încă o dată până la sfârșitul acestui an, pentru a avea mult mai clar o listă de proiecte necesare pentru județul Vaslui și la nivel regional. Toate aceste proiecte vor fi finanțate începând cu anul 2021. De modul cum vom scrie acum aceste programe de finanțare va depinde ceea ce vom face în următorii 10 ani. Dacă împreună vedem ce ne preocupă, ce e posibil să fie finanțat, vom putea spune că în următorii 10 ani vom face ceva important”, a mai spus Vasile Asandei.

Ultimii la proiecte 

Decalajul dintre județul Vaslui și restul județelor din Moldova în ceea ce privește numărul de proiecte depus pe POR 2014-2020 a crescut spectaculos în ultimele luni.

Cu cele 38 de proiecte înregistrate, Vasluiul se află la o distanță destul de mare față de celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Conform datelor ADR Nord Est, situația se prezintă astfel: Bacău – 125 de proiecte, Botoșani – 47 proiecte, Iași – 131 proiecte, Neamț – 86 proiecte, Suceava – 136 proiecte, Vaslui – 38 proiecte.

Pentru județul Vaslui, cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Restul proiectelor sunt depuse de firme din Vaslui, Bârlad, Huși sau Negrești și vizează investiții în modernizarea unei fabrici de pahare, echipare laborator dentar, achiziționare echipamente și utilaje performante specifice lucrărilor de pregătire a terenului, înființarea unei unități de producție pentru soluții ignifuge etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button