Pădureni, cea mai atractivă comună din județul Vaslui
Pădureni a devenit cea mai atractivă comună din județul Vaslui. Aici găsim o piscină de dimensiuni mari cu șezlonguri și umbrele, un sat de vacanță unde oameni se pot caza în regim hotelier, parcuri de agrement cu foișoare, un teatru de vară și teren de sport cu nocturnă. Tot aici se practică pescuitul sportiv și echitația. În paralel s-au făcut investiții în infrastuctura rutieră și utilități.
Aflată la doar câțiva kilometri de Huși, localitatea Pădureni arată ca o adevărată o stațiune turistică europeană. Planurile de dezvoltare a comunei au început după Revoluție, când a fost ales primar Temistocle Diaconu, pe atunci director al căminului cultural și învățător. Ideile pe care le-a pus în practică, au fost văzute în țările în care a fost, înainte de Revoluție, cu formația de instrumentiști „Stejărelul”. Cu această formație a câștigat „Scoica de Aur”, în 1977. Apoi a reprezentat România începând din 1979, până la Revoluție, în 14 țări.
„Mi-au încredințat mandatul de a fi primar aici. Noi am stat în noroi până la Revoluție. Nu aveam niciun drum, nu era nici măcar pietruit. Aveam momente când eram zăpăcit. Nu știam cum să fac mai repede ceva. Să fim și noi lă înălțimea a ceea ce văzusem în țările prin care am fost cu copiii din Pădureni. A fost foarte greu. Pentru mine a fi primar, ca să definesc așa, înseamnă a fi iubitor de oameni. Să-ți placă să faci odată cu ei. E o povară pe care o port pe umeri cu demnitate și responsabilitate. Dar depinzi de o politică bună sau proastă la nivel național” , a spus Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni
După 30 de ani de transformări continue, Pădureni a devenit cea mai atractivă comună din județul Vaslui. Printre cele mai spectaculoase investiții se numără satul de vacanță, piscina de dimensiuni mari, sala de spectacole și parcul de agrement. Toate aceste investiții aduc acum încasări consistente la bugetul local.
Zone de agrement la Pădureni
Comuna Pădureni se poate mândri cu o suprafață de 17,5 hectare de spații verzi, dar nu pârloage la marginea satului, ci în centrul satului. Vorbim de parcuri și de spații verzi.
Cu finațare de la Consiliului Județean Vaslui s-a construit un sat de vacanță, chiar în centrul comunei. Are o capacitate de găzduire pentru 36 de persoane și sunt asigurate toate condițiile de cazare în regim hotelier.
„Comuna noastră este înfrățită cu una din Franța, Merdrignac. Va pleca o delegație acolo în luna iunie sau iulie, am discutat cu ei. Ei vor să vină și vin mereu la noi, iar spațiul ăsta de cazare ne ajută. Avem un grup din Belgia care va fi la noi în iulie. Ne onorează în mod deosebit, dar ne și obligă să fim la înălțimea demnității europene”, a mai spus primarul.
Piscina
Pădureni este singura comună din județul Vaslui care are piscină publică. A fost construită de localnici în 2008, cu fonduri proprii, pe un teren donat de doi oameni din comună. Piscina, de dimensiuni mari, este dotată cu dușuri, șezlonguri și umbrele.
„Am analizat alaltăieri bugetul local. Piscina, cu toate spațiile, terasele pe care le-am făcut, căminele culturale din închirieri realizează mai bine de o treime din veniturile bugetului local. Piscina aduce încasări de 100.000 de lei, în fiecare an. Când am făcut-o a costat 120.000 de lei. În trei ani am făcut 150.000 de lei și de atunci mergem pe profit”, a subliniat primarul.
Pescuit sportiv, echitație, fotbal, volei și tenis de masă
La sud de piscină s-a amenajat un lac de pescuit. Lângă lac, în partea de sud, s-a amenajat un teren de sport. Aici se practică fotbal, volei, tenis de masă și echitație.
„Am săpat pur și simplu că avem izvoare. Am făcut un lac cu pește și se practică pescuitul sportiv. La sud am cumpărat un șes și acum este zonă de sport. Aceste investii se amortizează și aduc încasări la buget. Marele câștig e că avem zone de agrement, avem zone de petrecere a timpului liber. Acești oameni își petrec timpul în mod civilizat, iar socializarea este la nivel înalt. Aici vin tineri, oameni adulți, copii din toate cele șapte sate și din comunele vecine și din județ și din alte județe. Avem oameni care vin din Iași. Și n-am auzit de atunci de un eveniment trist. Niciodată. Ce înseamnă asta? Că activitățile culturale organizate, că activitățile de recreere sunt așteptate și dorite de oameni” , a spus edilul.
În comună sunt trei terenuri de sport, dintre care unul cu nocturnă. Mai nou au început lucrările de modernizare a unei bazei sportive. Va fi un teren de fotbal cu dimensiuni standard și o construcție clădire prevăzută cu sală de echipare, dușuri și grupuri sanitare. Clădirea va fi racordată la sistemul de apă și canalizare.
La Pădureni se pune accentul pe liniștea sufletească a localnicilor
„Sigur facem drumuri, aducțiuni cu apă, canalizare, toate sunt importante. Dar ce facem cu celelalte ? Cum își petrece omul timpul? Cum se bucură el de viață? Activitatea de zi cu zi îl încrâncenează, activitatea economică îi dă bătaie de cap. O relaxare e binevenită. Omul uită de probleme, se pregătește sufletește și vine cu alt moral, lunea, la treabă. Eu așa am gândit. Eu am dovedit că se poate face chiar de când am venit aici ca învățător”, a spus cu mândrie primarul.
Activitățile culturale sunt strâns legate de tradiții
La nivelul comunei s-a înființat Asociația Culturală Ethnos, formată din învățători, profesori, primarul și preoți. Toți membrii asociației gândesc activitățile culturale și le pun în practică. Mai mult Asociația Culturală a realizat revista de educație și cultură < Pădurenii>, cu apariție semestrială.
„Vreau să mai spun de activitățile culturale. Întotdeauna am văzut minimalizări. Eu le-aș spune celor care sunt pe la televiziunile astea și din păcate și o parte din presă, unde numai negativismul s-a promovat, să lase oamenii să-și păstreze tradițiile. Sunt minunate și ajută foarte mult pentru psihicul lor. Trebuie păstrate pentru coeziunea în comunitate, pentru tradiția folclorică pentru tradiția religioasă. Îi ajută foarte mult. Sigur ne vom zbuciuma, ne vom lupta, fără îndoială, cu activitatea economică să avem prosperitate aici, dar lăsați-ne încă să le mai avem. Avem tradiții folclorice cu care putem arăta că moștenim o bogăție sufletească extraordinară a românului. E păcat să o pierdem. Sau să-i forțăm sfârșitul”, a spus primarul.
Festivalul Fanfarelor
La Pădureni se desfășoară Festivalul Fanfarelor, în fiecare an în septembrie. Comuna a găzduit, a fost și este partener cu Consiliul Județean Vaslui și cu Centrul de Creații Populare Vaslui, în Festivalul Internațional de Folclor.
„Avem și festivalul nostru în fiecare primă duminică din septembrie, de 45 de ani. L-am înființat când m-au pus director de cămin cultural aici. A căpătat o rădăcină extraordinară în sufletul oamenilor și își doresc să se întâlnească. Sunt două zile. Sâmbăta e întâlnirea cu fiii satelor și duminica toată suflarea din cele șapte sate este invitată la această sărbătoare”, a spus primarul.
Autoritățile locale organizează, în fiecare an petreceri: de Revelion, 8 martie, banchete școlare, Ziua Copilului, Ziua Înțelepiunii ( în prima duminică din octombrie -Ziua Pensionarilor).
„V-aș invita să vedeți cum sunt sărbătoriți aici oamenii în vârstă. Noi i-am spus Ziua Înțelepciunii pentru că într-adevăr îmi doresc din suflet ca oamenii aceștia să se simtă prețuiți pentru activitatea lor de o viață. Pentru că lor le datorăm ce s-a făcut până acum. Dacă noi suntem în stare să continuăm ce au făcut ei până acum și să innoim, ei se vor bucura. Nu putem să-i uităm. Trebuie să le spunem întotdeauna <Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut !>. Vă rog să mă credeți că vin și se bucură împreună”, a spus primarul.
Autoritățile locale au în plan construirea unui centru de zi pentru persoane în vârstă
„Vrem ca acest centru să fie un loc de socializare, de petrecere a timpului liber pentru a învinge singurătatea. Pentru că avem foarte muți tineri plecați în străinătate, revin unii, și-au făcut case, ne bucură și cred că vor reveni și mai mulți. Dar cei în vârstă, după ce au desfășurat o activitate foarte bună în toate domeniile, să aibă sentimentul inutilității, îi poate ucide prea devreme. Și atunci neapărat voi găsi un proiect cât de repede, să vedem finanțarea prin ce se poate face, să facem și acest lucru”, a promis edilul.
Investiții în infrastructură și utilități
Toate lucrările din comună, pentru care au fost alocate fonduri din bugetul local, sunt făcute în regie proprie. Autoritățile locale au înființat o echipă de gospodărire comunală formată din 16 oameni care lucrează la: gater, atelierul de tâmplărie, atelierul mecanic, utilaje, autogredere, buldexcavator, tractor cu remorcă, autogunoieră și pe cele trei microbuze școlare. Acești oameni întrețin drumurile, spațiile verzi, alimentările cu apă și canalizarea.
”Nu întâmplător am făcut o echipă din asta de gospodărire comunală. Eu dacă nu făceam această echipă din oameni pricepuți, nu făceam mare lucru. Dar știam și de asta am și angajat oameni care au pricepere. Orice arbore plantat, orice gard, parc, totul e gândit împreună. Mi-a plăcut atât de mult să gândesc fiecare loc încât comuna asta să fie chiar frumoasă. Și băieților le spun întotdeauna să nu strice materiale, să nu piardă timpul și că lucrul pe care-l fac trebuie să fie și funcțional și estetic. Dacă faci o punte, o pasarelă și aspectul trebuie să conteze. Trebuie să fie făcută cu pricepere și cu aspect estetic. Să nu fie strâmbă”, a spus edilul.
Demn de remarcat că în comuna Pădureni, care are o populație de 4.260 de locuitori, sunt doar 12 dosare de ajutor social. Ceea ce înseamnă că oamenii s-au convins că pot trăi demn cu un salariu mare și nu cu 150 de lei ajutor social
Modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural în satul Rusca
Lucrările de modernizare și reabilitare au început în septembrie, iar în decembrie au fost gata.
„Am terminat modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural în satul Rusca. S-a făcut extindere pentru că a trebuit să facem grupuri sanitare de interior, centrală termică, canalizare, alimentare cu apă. Nu vă mai spun de modul cum a fost amenajat. Dotare cu tot mobilierul de care are nevoie un cămin cultural. Cu garderobă, cu scenă pentru muzică și pentru tot ce ne trebuie acolo. Este un cămin cultural în care ai absolut tot ce-ți trebuie indiferent ce eveniment poate fi în viața unui om. Că e vorba de botez, căsătorie sau deces” , a mai spus primarul
Modernizarea căminului cultural fiind făcută în regie proprie, autoritățile locale au reușit să economisească 200.000 de lei.
„Totul s-a făcut cu oamenii noștri, zidari, tâmplari și faințari. Cu centrala termică ne-a ajutat un consătean, iar racordările la alimentarea cu apă și la canalizare s-au făcut cu oamenii noștri. Valoarea lui s-a dus, pentru că are și dotări, la aproape 100.000 de lei. Dacă s-ar fi făcut cu o firmă de construcții ne-ar fi costat 300.000 de lei sigur. Bazinul de 10 tone pentru vidanjare a fost recuperat de la Școala Pădureni, pentru că aici avem canalizare în tot satul și este racordată și școala”, a spus edilul
Se lucrează de zor în satul Văleni
„Ne-am cumpărat autogreder și un cilindru compactor. Avem buldoexcavator cu care încărcăm și avem și basculă. La Văleni reprofilăm drumurile, adăugăm piatră și o compactăm unde este necesar. Am terminat și o pasarelă lungă de 24 de metri, în acest sat, pentru că era pericol acolo de trecut o râpă. Tot ce vă spun eu acum sunt făcute în regie proprie, dar cu materiale cumpărate. Pentru pasarelă, de exemplu, am cumpărat țeava. Beton avem, iar cu echipa noastră am făcut tot. Nu ne costă decât țeava pusă, care e in jur de 5.000 de lei. Restul facem totul cu echipa noastră. Este și funcțional și estetic. Dacă am fi angajat o societate sigur ne-ar fi costat 40-50.000 de lei”, a mai spus Temistocle Diaconu, primarul comunei
Tot în satul Văleni se construiesc două poduri moderne, în locul podurilor vechi din lemn care erau un pericol pentru utilejele grele.
În comuna Pădureni toate instituțiile publice au grupuri sanitare în interior și centrală
Toate instituțiile au grupruri sanitare la interior, cu excepția școlilor din Ivănești și Pădureni. La aceste două instituții lucrările, pentru amenajarea gruprilor sanitare de interior, sunt în toi.
„Mă mândresc pentru că, în comuna Pădureni, nu mai există instituție publică fără grupri sanitare în interior și fără centrală. Vorbesc de căminele culturale de la Văleni, Pădureni și Rusca. Vorbesc de toate școlile, inclusiv sediul de poliție. Dispensarele din Văleni și Pădureni au canalizare și apă curentă în toate cabinetele, în sălile de consultații, de tratament. Cu această finalizare de lucrări, la cele două școli noi, am încheiat un capitol care era un pic trist. Acela de a avea grupuri sanitare în curte” , a spus edilul.
Lucrările mari din comună, care nu s-au putut face în regie proprie, s-au realizat cu fonduri europene sau guvernamentale.
Cu 6,4 milioane de lei se asfaltează patru kilometri între satele Pădureni și Rusca.
„Cu fonduri obținute prin Programul Național de Dezvolare Locală (PNDL) 2 asfaltăm patru kilometri de la Pădureni la Rusca. Mai sunt de lucrat rigolele din beton, o porțiune mică în direcția școlii și a caminului cultural precum și lucrări de pietruire a acostamentelor. Așteptăm să înceapă prin Compania Națională de Investiții (CNI) două proiecte de asfaltare a șapte kilometri de drumuri în total, în valoare de aproape 10 milioane de lei. Vorbesc de drumurile din în satele Pădureni, Leoști și Văleni, calamitate de ploi.E o înnoire pe care o așteptăm pentru că sunt multe drumuri în cele trei sate”, a mai spus primarul.
Toate satele componente sunt legate între ele cu drumuri asfaltate. Mai sunt de asfaltat doar ulițele mici. Pentru asfaltarea acestora autoritățile locale au făcut un proiect și așteaptă o oportunitate de finanțare.
Asfaltarea unui drum de aproape trei kilometri dă ceva bătăi de cap autorităților locale
Drumul duce către 33 de exploatații agricole. Este pietruit, dar nu este asfaltat.
„S-au făcut nouă kilometri, în 2010, prin fonduri europene și mai avem de completat trei kilometri de drum spre Ivănești. Dar acum criteriile de selecție, care au fost aprobate la București, tot de românii noștri, pe noi din această zonă, ne-au exclus pur și simplu. Practic nu avem acces la proiecte pentru că nu reușim să facem punctajul. Pentru a avea punctaj mare drumul ar fi trebuie să ducă la o gară, la un monument istoric sau la o investiție de cinci milioane de euro. Dar drumul nostru duce către 33 de exploatații agricole de creștere a animalelor. Acolo e toată agricultura comunei Pădureni. Bine este acces. Dar cu asemenea criterii, când ne mai vine nouă rândul? Chiar nu putem să asfaltăm în regie proprie”, a mai spus primarul.
Cu 500.000 de euro, fonduri europene se reabilitează și se modernizează Căminul Cultural Pădureni
„Practic dăm tot aceperișul jos, rămân doar pereții. Toate tavanele vor fi din beton. Va fi modernizată sala de spectacole, va fi în trepte cu scaune scaune-fotolii. Va avea ecran și proiector modern, cu amplificare prin pereți. O reabilitare nouă extraordinară. În partea de sud a căminului cultural va fi o ieșire cu o terasă minunată. Ne-au fost aprobate fonduri europene și pentru costume în valoare de 30.000 de euro” , a precizat primarul Temistocle Diaconu.
Alimentare cu apă și canalizare
Oamenii din comuna Pădureni nu au probleme cu apa. Rețea de apă există în satele mari Pădureni, Văleni, Ivănești, iar acum se face branșarea locuințelor din satele Văleni și Ivănești.
„Noi îi ajutăm. Avem buldoexcavatorul și acolo unde trebuie să săpăm drum până la conducta de apă îi ajutăm noi, că să termine cât mai repede mai mulți. Iar prin ADIV, proiectul este deja aprobat, urmează să racordăm si satele mici. Noi am cumpărat și teren pentru bazinul mare. Deja avem totul să începem lucrările la Rusca. Vrem să avem apă în absolut toată comuna. În satele mici sunt gopodării care au deja hidrofoare, deci nu suferim de apă. Rețea de canalizare este în satul Pădureni. Avem stație de epurare. Tot satul și toate instituțiile sunt branșate la canalizare încă din 2008-2009 Canalizarea am putea să o extindem până la Rusca, geografic vorbind. Dar, acum au prioritate la canalizare doar localitățile cu peste 2.000 de locuitori”, a precizat primarul.
Magazin cu produse tradiționale la Pădureni
La Pădureni se va deschide , în viitorul apropiat, un magazin pentru valorificarea produselor tradiționale.
„Noi avem și târgul producătorilor agricoli odată cu Festivalul Fanfarelor. Am rămas surprins că toți producătorii, tineri majoritatea, vin cu idei bune. Trebuie să le dăm curaj că e bine să oferi un exemplu de bună practică. După aia văd și ceilalți și prind curaj. Am avut oaspeți din rândul producătorilor agricoli, iar producătorii noștri nu credeau că pot fi și ei ca cei de la televizor. Primăria poate să se ocupe de intersul public, dar intotdeauna trebuie să-l încurajeze pe cel privat. Sau măcar să nu-l încurce. Mai ales pe cei care generează locuri de muncă, plus-valoare. El saltă comunitatea spre bunăstare”, a spus primarul.
„Toți oamenii pe care îi am în primărie și în consiliul local sunt oameni cu care te poți sfătui”
„Mă pot mândri cu colegii mei din primărie. Avem un colectiv foarte bun. Noi am fost majoritatea totdeauna în consiliul local, dar și opoziție când a fost nu am avut niciodată contre din astea absurde. Toți oamenii pe care îi am în primărie și în consiliul local sunt oameni cu care te poți sfătui, poți avea un sprijin. Am implinit 30 de ani anul trecut, în decembrie, de când sunt in fruntea primăriei. Voi continua câtă vreme sănătatea fizică îmi va permite. Mai sunt din ăștia la care fala primează, nu priceperea. Ei nu înțeleg că e chiar o muncă și trebuie și pricepere. Totdeauna am avut emoții și o grijă pentru că nu mă reprezint pe mine, reprezint 4.200 de oameni, o comunitate întreagă. Mă străduiesc cât pot eu. Dar o fac cu mare grijă și mă străduiesc să-i reprezint cu onoare”, a spus primarul comunei Pădureni.
Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori. La ora actuală se lucrează la un proiect de alimentare cu gaz. Sunt incluse comunele Crețești , Hoceni și Cantemir și Pădureni. Valoarea proiectului este de circa 5,4 milioane lei. (Cristian DIMA)