Agricultura

Fermierii vasluieni au pierdut 1 milion de euro, din primele de asigurare a culturilor agricole

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii vasluieni nu se înghesuie să își asigure culturile agricole. Deși au dispoziție fonduri europene nerambursabile pentru a-și securiza culturile, un număr foarte mic de agricultori au apelat la acești bani. Din cele 500 de exploatații agricole existente în județul Vaslui, doar 23 și-au asigurat culturile agricole cu bani de la Uniunea Europeană.

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a decis să organizeze o întâlnire cu firmele de asigurare, pentru a vedea din ce cauză sunt puține polițe de asigurare în sectorul agricol.

”Vom organiza o întâlnire de lucru cu firmele de asigurare, pentru a identifica soluții în vederea creșterii suprafețelor agricole asigurate în județul Vaslui. Am participat la ultimele lucrări ale Colegiului Prefectural, și am aflat că în anul agricol 2018-2019 doar 23 de fermieri au solicitat la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) restituirea primei de asigurare care se dă fermierilor pe măsura 17.1. Față de 500 de fermieri vasluieni care lucrează organizat în exploatații agricole, cei 23 de fermieri care au apelat la această măsură este foarte puțin”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În ultimii ani, județul Vaslui este afectat de numeroși factori de risc cum ar fi seceta, care provoacă pagume foarte mari. Dacă s-ar asigura, fermierii ar gestiona mult mai bine astfel de riscuri cu care se confruntă fermele agricole.

”Cei 23 de fermieri au asigurat o suprafață de 3.000 hectare. Nu am o situație cu suprafețele asigurate din județ, care cu siguranță sunt mai mari, dar mult mai mici față de cele 180.000 hecare care sunt exploatate de societățile agricole. În anul trecut s-a pierdut aproximativ un milion de euro din prima de asiguarre a culturilor agricole”, a mai spus Gigel Crudu.

Bani europeni pentru asigurare

În cursul anului trecut, AFIR a deschis o sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”. Submăsura este finanțată prin intermediul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020. Pentru a beneficia de sprijinul financiar nerambursabil, fermierul trebuie să încheie cu o societate de asigurare un contract de asiguare și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

În cazul fermelor agricole mici, sprijinul financiar acordat va fi de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, iar în cazul fermelor agricole de dimensiune mare, se va acoperi 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de fermier. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomene climetice nefavorabile precum seceta, arșița, indundații, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă sau târziu de primăvară), ploi torențiale sau ploi excesive și de lungă durată, furtună  vijelie, urgan sau tornadă.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button