Criza de apă din sol pune în pericol campania de însămânțări de primăvară
Fenomenul de seceta a pus stăpânire pe județul Vaslui. Conform ultimelor date privind nivelul de aprovizionare cu apă din sol, la o adâncime de 50 de centrimetri rezerva de apă este cuprinsă între 980 și 1.050 metri cubi/hectar. În condițiile în care nivelul optim de aprovizionare este cuprins între 1.700 și 2.000 metri cubi/hectar, deficitul de apă este unul important.
”Avem nevoie de precipitații, pentru că plantele vor avea nevoie de apă atunci cînd vor intra în vegetație. Deocamdată, culturile de toamnă se prezintă bine. Gradul de răsărire este bun, iar plantele au intrat în iarnă în condiții bune și au o stare de vegetație corespunzătoare pentru această perioadă. Problemele pot să apară în perioada următoare, dacă nu vor fi ploi care să refacă rezerva de apă din sol. A început și campania de primăvară și se seamăna mazăre, orzoaică de primăvară, și grâu de primăvară.”, a precizat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.
În județul Vaslui, culturile de toamnă au fost înfiițate pe o suprafață totală de 89.013 hectare: 66.275 hectare cu grâu, 15.426 hectare cu rapiță, 5.688 hectare cu orz, 472 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale, 467 hectare cu ceapă și usturoi, 299 hectare cu plante de nutreț etc.
”Dacă nu vom avea precipitații va fi o problemă. Rezerva de apă din sol care există acum se va epuiza repede. Din această cauză vor fi dificultăți în pregătirea patului germinativ pentru însămânțările de primăvară. Va fi un consum mare de carburant, o uzură mare a utilajelor agricole, iar plantele vor răsări neuniform din cauze lipsei apei. Programul de însămânțări din această primăvară este de 170.000 hectare, din care 103.000 cu porumb, 47.000 hecatre cu floarea soarelui, 2.100 hectare cu ovăz, etc”, a mai spus Gigel Crudu.
(Dănuț CIOBANU)