altex
LocalSocial

Vasluiul nu mai este în topul județelor din România cu cei mai mulți asistați social

de Dănuț CIOBANU 

Numărul familiilor și persoanelor singure din județul Vaslui care încasează ajutor social a scăzut în ultimul an cu 722 de beneficiari. În prezent, Vaslui nu mai este printre județele fruntașe din România la asistații social. Un rol important în reducerea numărului de persoane care încasează venit minim garantat l-au avut primarii, care au oferit slujbe persoanelor apte de muncă.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna martie 2020 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 7.532 beneficiari. Suma totală achitată pentru plata ajutorului social a fost în martie de 2,1 milioane de lei, cu o sumă medie a plăților curente de 281 lei. Conform acelorași date statistice, în luna martie 2019, erau în plată 8.254 beneficiari, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care primesc ajutor social s-a diminuat constant.

La sfârșitul lunii martie 2020, județele din România cu cel mai mare număr de persoane care primesc venit minim garantat erau Dolj – 11.188 beneficiari; Bacău – 9.171 beneficiari; Buzău – 9.101 beneficiari.

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

test

Slujbe pentru asistații social

În cursul anului trecut, Primăria Dragomirești a decis ca persoanele care încasează venit minim garantat să fie angajate la obiectivele de investiții care se derulează în comună.

”Noi avem în derulare un proiect cu fonduri europene, iar unul din obiective este angajarea unui număr de 85 persoane. Avem selectată o firmă care se va ocupa de angajarea persoanelor din grupul țintă al proiectului. Problema comunei noastre este că se află la o distanță mare față de Vaslui sau Bacău, iar banii pentru navetă nu acoperă salarizarea. Din această cauză mai avem mulți oameni la ajutorul social. La proiectele pe care le derulăm în comună este nevoie de forță de muncă calificată și necalificată și o parte din asistații social vor avea unde să lucreze”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Și Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că problema legată de acordarea venitului minim garantat trebuie rezolvată cât mai rapid.

”La noi suntem învățați să muncim mai puțin și să vorbim mai mult. Aici e necazul nostru. Poate aducem de afară oameni, dacă la noi nu muncesc. Este mai bine să stăm la ajutorul social. Avem nevoie la investițiile locale și de forță de muncă calificată și necalificată. În general, cei de la ajutorul social nu vor să vină la muncă și nu sunt obișnuiți cu un program de 10 ore”, spunea Neculai Moraru.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button