de Dănuț CIOBANU
Vasluienii au început să solicite din nou de la primării ajutor social. Rămași fără slujbe și alte surse financiare, venitul minim garantat reprezintă singura variantă pentru supraviețuire. În ultimii ani, numărul asistaților din județ a scăzut constant, astfel încât Vasluiul nu mai este în topul zonelor cu cele mai multe persoane înregistrate la asistență socială.
Criza economică provocată de pandemia de coronavirus va crește din nou numărul vasluienilor care apelează la ajutorul social. Rămași fără slujbe în urma disponibilizărilor sau reîntorși din străinătate, tot mai multe persoane apelează din nou la spijinul financiar acordat de stat.
”În ultimele trei luni am avut 15 solicitări pentru ajutorul social. Acest număr de solicitări este mai mare decât cel înregistrat în ultimii doi ani.Sunt familii tinere care se află într-o situație grea, fără loc de muncă, respinși de angajatori și nu avem altă soluție decât să îi punem pe ajutor social. Din cauza pandemiei mulți nu mai au locuri de muncă și o parte din cei întroși din străinătate acum nu mai luccrează. Eu cred că în perioada februarie – martie 2021 problema privind locurile de muncă va fi mult mai gravă decât acum”, a spus Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna martie 2020 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 7.532 beneficiari. Suma totală achitată pentru plata ajutorului social a fost în martie de 2,1 milioane de lei, cu o sumă medie a plăților curente de 281 lei. Conform acelorași date statistice, în luna martie 2019, erau în plată 8.254 beneficiari, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care primesc ajutor social s-a diminuat constant.
La sfârșitul lunii martie 2020, județele din România cu cel mai mare număr de persoane care primesc venit minim garantat erau Dolj – 11.188 beneficiari; Bacău – 9.171 beneficiari; Buzău – 9.101 beneficiari.
Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane. Conform legislației în vigoare, în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.