LocalSocial

Peste 2.000 de vasluieni au încă contractele de muncă suspendate. Alte sute de contracte au fost încetate

de Dănuț CIOBANU 

Criza de sănătate a făcut ravagii la nivelul forței de muncă din județul Vaslui. La începutul acestei săptămâni, un număr de 2.084 de vasluieni aveau încă contractele de muncă suspendate. Dacă o parte din salariați au fost rechemați la lucru, alte contracte de muncă au fost încetate. Din cele 9.112 contracte de muncă suspendate din cauza COVID-19, doar pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic.

Consecințele pandemiei de coronavirus se resimt încă puternic la nivelul economiei locale. Conforma datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, la data de 16 iunie 2020, mai erau înregistrate în registrul de evidență al salariaților un număr total de 2.084 contracte de muncă suspendate temporar.

”În județul nostru, cel mai mare număr de contracte de muncă suspendate din cauza crizei de sănătate s-a înredistrat în data de 13 aprilie 2020. La vremea respectivă, s-au înregistrat 9.112 contracte de muncă suspendate, din care pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației este de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active. Indemnizația se sprijin reprezintă 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăvut de Legea nr. 6/2020 a asigurarilor sociale. Mai exact, valoarea indemnizației lunare de sprijin este de 4.072 lei brut.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele patru luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut dramatic, față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie – aprilie 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 312 firme: 222 SRL, 57 II, 27 PFA, 6 IF.

În perioada similară a anului trecut au fost înmatriculate 651 de firme, ceea ce înseamnă o dinamică negativă  de 52%. Trendul care se manifestă la nivelul mediului de afaceri este mai accentuat în luna aprilie 2020, când au intrat pe piață doar 37 de afaceri, din care un număr de 27 de SRL-uri. Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în județul Vaslui sunt înregistrați 14.640 de profesioniști activi, dintre care 6.176 PFA-uri și 8.464 persoane juridice.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button