altex
AdministratieLocal

Noaptea muzeelor, evenimentul lunii la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat și în acest an tradiționalul deja eveniment ”Noaptea Muzeelor”, unul într-un context special din cauza pandemiei de coronavirus care nu a permis organizarea de activități în aer liber. În consecință, instiuția a oferit publicului, doar în mediul on-line, o revedere a tuturor edițiilor anterioare a evenimentului care, în mod normal, ar fi trebuit să se desfășoare în primăvara acestui an.

 

„Noaptea Muzeelor” a devenit, în timp, un eveniment anual de tradiție. Este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, eveniment ce are loc, în fiecare an, în jurul datei de 18 mai. Anul acesta, în contextul răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus, evenimentul din România a avut loc pe 14 noiembrie, organizat exclusiv on-line de către Muzeul Județean Vaslui.
Odată cu modernizarea spațiilor Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, tradiționala manifestare cultural-artistică „Noaptea Muzeelor” a constituit posibilitatea de a interacționa în mod direct cu publicul și de a-l implica în activitățile derulate. Desfășurată în jurul conceptului de muzeu-spectacol, evenimentul a însemnat organizarea unor concerte și spectacole cu rol de educare cultural-artistică, istorică și memorialistică, prilej de a oferi vizitatorilor o plăcută șansă de a-și petrece timpul liber în mod recreativ printre vestigiile trecutului. Astfel, reconstituirea unor secvențe istorico-militare au oferit publicului, de la o ediție la alta, momente inedite care au cuprins trecerea în revistă a trupei asociațiilor de reenactment invitate din București, o scurtă prezentare a drapelelor de luptă, a uniformelor și echipamentelor militare, precum și mânuirile specifice de arme. Evenimentul a însemnat și organizarea unor programe muzicale de microrecitaluri vocal-instrumentale susținute de elevii vasluieni.

Activitățile de la muzeu s-au încheiat, în fiecare an, cu o paradă cu torțe a membrilor asociațiilor de reenactement, însoțiți de publicul numeros prezent. Mulțumim pe această cale Asociației „6 Dorobanți” din București (prezentă în ediția 2017), Asociației „Tradiții Ostășești” din București (prezentă în ediția 2019), Asociației „DuoArt Studio Parfeni&Trufia” din Vaslui, coordonată de profesorii Galina Parfeni şi Adrian Trufia, precum și elevilor vasluieni coordonați de profesorii Renata Fodor, Alexandru Ursu, Alin Bulboacă, Eduard Bîţu, Iftimie Căuneac și corepetitor Snaider Ana Maria. Lor li se alătură și Corala „Fantazia” coordonată de profesorul Vasile Negură, Fanfara „Rotaria Junior” coordonată de regretatul profesor Romeo Tălmaciu, Ansamblul vocal-instrumental „Izvorașul” coordonat de profesor Dănuț Bârzu și Fanfara „Teișorii de la Lipovăț” coordonată de profesor Gheorghe Roșu. Sunt mulți alți colaboratori ai Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui pe care nu-i mai enumerăm aici, dar îi asigurăm de toată prețuirea și gratitudinea noastră”, ne-au precizat reprezentanții muzeului vasluian. (Ionuț PREDA)

test

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button