altex
BusinessLocal

Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui, revizuit pentru o finanțare de 161 milioane de euro

de Dănuț CIOBANU 

Marele program de apă și canal în care sunt incluse 49 de UAT-uri din județul Vaslui a mai făcut un pas înainte. În prezent, studiul de fezabilitate al proiectului este în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către Uniunea Europeană. Valoarea totală a investițiilor din cadrul proiectului se ridică la suma de 161 milioane de euro.

JASPERS este un instrument de asistență tehnică pentru cele douăsprezece țări care au aderat la UE în 2004 și 2007. Prin acest organism, statelor membre în cauză li se oferă sprijinul de care au nevoie pentru a pregăti proiecte importante, care urmează să fie cofinanțate din fonduri ale UE.

Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

La data de 31 ianuarie 2020 s-au primit din partea experţilor primele observaţii şi recomandări referitoare la aceste documentaţii. Astfel, în perioada martie – iunie 2020 au avut loc întâlniri periodice prin intermediul videoconferinţelor în cadrul cărora consultanții, experții și beneficiarii proiectului au analizat şi revizuit o serie de aspecte de ordin tehnic referitoare la investiţiile propuse a fi realizate în cadrul proiectului.

test

”Termenul de realizare a proiectului este anul 2023, dată până la care toate localitățile înscrise în program vor beneficia de servicii moderne de apă și canal. Proiectul cuprinde peste 20 de contracte și va fi derulat prin Ministerul Fondurilor Europene, finanțarea fiind asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020”, a precizat Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.

În ceea ce privește condițiile de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro pentru fiecare locuitor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button