LocalSanatate

Depresia și tulburările de comportament, efecte ale pandemiei, în județ

Sănătatea mintală, o prioritate pentru autoritățile sanitare vasluiene. Numărul în creștere, de la an la an, al  pacienților cu tulburări mintale și de comportament, în contextul pandemiei, au determinat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și Crucea Roșie Filiala Vaslui să organizeze pentru luna aceasta o campanie de informare a populației, cu tema „Sănătatea mintală”.

DSP va transmite online atât medicilor de familie cât și cadrelor didactice, informații referitoare la sănătatea mintală, care apoi sa fie diseminate. Concret, obiectivele campaniei sunt informarea populației privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor, creșterea accesului la informații, îmbunătățirea îngrijirilor, înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, precum și aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

Grupurile țintă ale campaniei desfășurate sub sloganul „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu exista sănătate fără sănătate mintală” sunt copiii, adolescenții, aparținătorii acestora și profesioniștii din sănătate și școli.

De la an la an, numărul persoanelor care dezvoltă tulburări mintale și de comportament crește. În 2018 erau înregistrate în județul Vaslui 11.772 persoane cu astfel de tulburări, în 2019, numărul crescuse la 12.367, pentru ca în 2020 sa ajungă la 12.758.

Perioada de pandemie este una în care pot apărea tulburări psihice sau în care se pot accentua cele existente, mai ales în rândul copiilor și adolescenților. Provocările duc la o suprasolicitare psihică, în condițiile în care socializarea a fost mult restricționată.

Nesiguranța, dificultățile financiare, telemunca, gestionarea bolii și a morții, învățământul online, toate au făcut viața mult mai dură. Mulți copii  și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie. Viața a fost stresantă înainte de pandemie, dar provocările noi au dus la o suprasolicitare psihică.

Persoanele din județ care doresc să  beneficieze de servicii medicale de specialitate se pot adresa Centrelor de sănătate mintală din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Vaslui,  cât și Ambulatoriului de specialitate al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button