LocalSanatate

Ministerul Sănătății confirmă! Criza medicilor de familie din Vaslui nu se va rezolva curând

de Dănuț CIOBANU 

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a spus că are în vederea mai multe măsuri de reformă pentru a stimula medicii de familie să practice în mediul rural. Pe de o parte, se vor oferi fonduri prin PNRR pentru dotarea cabinetelor cu echipamente medicale. Pe de altă parte, vor fi luate măsuri pentru creșterea finanțării asistenței medicale primare. Cum toate aceste măsuri sunt realizabile pe termen mediu și lung, locuitorii comunelor vasluiene au șanse tot mai mici să se trateze la un medic de familie.

În timpul vizitei din județul Vaslui, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a abordat subiectul medicilor de familie. După ce a precizat că acest lucru preocupă conducerea ministerului în fiecare zi, Ioana Mihăilă a spus că sunt inițiate discuții cu CNAS, pentru a găsi metode în contractul cadru de a stimula medicii de familie să practice în mediul rural. Ministerul Sănătății dorește să ofere medicilor de familie infrastructura tehnică pentru a crește capacitatea actului medical.

„În PNRR sunt prevăzute fonduri pentru dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete, cu prioritizare în mediul rural izolat sau unde este o lipsă de medici de familie. Când spun de investiții în cabinete de familie nu mă refer doar la infrastructură. Știu că în Vaslui și în alte județe din țară există autorități locale care le-au pus la dispoziția medicilor de familie infrastructura care constă în cabinet. Noi vorbim de investiții în aparatură, astfel încât o parte din activitatea medicală care în mod normal pacientul trebuie să se adreseze unui laborator de specialitate sau un laborator de analize să meargă în oraș, să se poată face în cabinetul medicului de familie”, a spus ministrul.

În acest fel, medicul de familie nu va mai scrie doar bilete de trimitere și să aștepte întoarcerea pacientului de la oraș, ci va putea să ia decizii în cunoștință de cauză. Pe lângă dotări cu echipamente medicale, un alt element de reformă promovat de minister are drept scop creșterea finanțării pentru asistența medicală primară. Însă, acest lucru nu poate fi realizat imediat, ci este vorba despre obiective ce vor fi îndeplinite pe termen mediu și lung.

În acest moment, nu au medici de familie următoarele UAT-uri din județul Vaslui: Laza, Poienești, Bogdănița, Bogdănești, Ciocani, Coroiești, Găgești și Mălușteni. De asemenea, mai mulți medici de familie din municipiul Bârlad lucrează cu prelungire de la Colegiul Medicilor sau au vârsta de pensionare. Mai mult, sunt medici de familie și din municipiul Vaslui care au anunțat că vor renunțe la practică.

Cel mai mult vor avea de suferit comunitățile din zona Bârladului, pentru că nu sunt medici de familie dispuși să facă naveta de la Iași. În schimb,  în comune precum Codăești, Miclești, Tăcuta sunt în prezent doctori care fac naveta din Iași.

Criza medicilor de familie de la nivel local se acutizează în contextul în care populația este cu patologie cronică și necesită servicii medicale din partea medicilor de familie.

 

Related Articles

Back to top button