Home » Agricultura » Zootehnia vasluiană este în pragul falimentului. Vom consuma lapte și carne din import!

Zootehnia vasluiană este în pragul falimentului. Vom consuma lapte și carne din import!

de Dănuț CIOBANU 

Sectorul zootehnic din județul Vaslui se află în pragul colapsului. Reducerea drastică a subvențiilor, seceta excesivă, precum și lipsa strategiilor agricole pe termen mediu și lung au ruinat fermierii. Mulți crescători de animale își vor închide afacerile și vor renunța la animale, din cauza lipsei de eficiență economică a fermelor. În tot acest timp, Ministerul Agriculturii ignoră cererile disperate ale fermierilor, iar populația va fi nevoită să consume produse din import. 

Sectorul zootehnic de la nivelul județului Vaslui traversează o perioadă extrem de dificilă. Practic, fermierii se confruntă cu o serie de probleme nerezolvate în ultimii ani, iar menținerea afacerilor pe piață este aproape imposibilă. În primul rând, lipsa precipitațiilor a afectat majoritatea culturilor agricole. În al doilea rând, crescătorii de animale au de a face cu o lipsă a subvențiilor, o lipsă a strategiilor agricole pe termen lung. Nu în ultimul rând, fermele zootehnice găsesc tot mai greu forța de muncă necesară pentru a presta activițățile din zootehnie. Dacă la toate aceste neajunsuri mai adăugăm lipsa politicilor în favoarea fermierilor pe care ar trebui să le susțină Ministerul Agriculturii, avem de a face cu un domeniu agricol aflat în pragul colapsului.

Spre exemplu, la lapte, la o cheltuială de doi lei/litru, fermierii îl vând tot cu doi lei. Pe fondul diminuării subvenției pe lapte și pe capul de animal nu mai putem vorbi de eficiență economică. Mai exact, dacă în urmă cu mai mulți ani subvenția pe cap de animal era de 1.000 de euro, în prezent aceasta s-a diminuat sever până la 400 euro/cap de animal.

„Noi suntem tot timpul pe minus. Vina este a celor care conduc acum agricultura, dar și a celor care au condus-o și înainte. Nu avem strategii pe termen mediu, nu avem credite cu dobândă mică. Suntem nevoiți să vindem animalele pentru că nu sunt rentabile. Statul ne-a luat toate drepturile și ne-a lăsat de izbeliște”, a spus Niculiță Mărgărint, șeful fermei zootehnice de la Agroind Berezeni.

Și crescătorii de oi au pierdut toate sumele pe care le încasau de la lapte, pielicele și lână, care sunt acum aruncate. Persoanele care sunt necesare pentru îngrijirea ovinelor trebuie plătite corespunzător, iar veniturile obținute din această activitate sunt cu mult sub eficiența economică.

„Prevăd o evoluție drastică a zootehniei. Mulți fermieri își vor închide afacerile și vor renunța la animale. Nimeni nu o să muncească de dragul de a munci”, a mai precizat Niculiță Mărgărint.

About Ciobanu Danut