Home » Local » DSP Vaslui: Traseul pacientului confirmat cu infecţia SARS-CoV2

DSP Vaslui: Traseul pacientului confirmat cu infecţia SARS-CoV2

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Vaslui revine cu o serie de precizări privind traseul pacientului confirmat cu infecţia SARS-CoV2, potrivit Ordinului M.S. nr. 3009/ din 30 decembrie 2021, după cum urmează: pacientul cu formă de boală uşoară sau medie, fără necesar de oxigen şi fără factori de risc, este îndrumat să îşi anunţe medicul de familie, în vederea monitorizării în conformitate cu Ghidul pentru medicii de familie privind evaluarea pacienţilor suspecţi sau diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV2 (Anexa 4 – Ord. M.S. nr 3009/2021), care presupune: Evaluare clinică; Confirmare infecţie cu SARS-CoV-2; Decizie nivel de servicii necesar pacientului: dacă se identifică oricare dintre semnele de agravare – SUNAT LA 112 – INTERNARE; dacă nu se identifică semnele de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar are o decompensare a unei boli de fond – SUNAT LA 112 – INTERNARE; dacă nu are semne de agravare, dar are oricare dintre factorii de risc – SUNAT LA 112- evaluare biologică şi imagistică (spital/centru de evaluare), în vederea administrării de tratament antiviral; restul pacienţilor – monitorizare la domiciliu. De asemenea, pacienţii evaluaţi în spitalizare/ambulator, cu prescripţie şi neintemaţi se vor monitoriza de către medicul de familie.

Recomandări monitorizare la domiciliu: recomandări generale pentru pacient: izolare (singur în cameră dacă este posibil), aerisire frecventă, mască pentru cei care îl îngrijesc, hidratare, hrană, odihnă; se instruieşte pacientul privind semnele de agravare; i se indică să îşi ia medicamentele uzuale, dacă se află sub tratament, conform schemei recomandate; i se indică să îşi monitorizeze saturaţia şi temperatura, cel puţin de două ori pe zi şi oricând simte nevoia, să contacteze medicul de familie/112 dacă apare oricare dintre semnele de agravare; recomandări privind prescripţia medicamentelor pentru pacienţii monitorizaţi la domiciliu.

Pacientul cu formă de boală uşoară sau medie, fără necesar de oxigen şi care prezintă unul dintre factorii de risc, va fi transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluări paraclinice şi eventual terapie antivirală.

Centrele de evaluare sunt unităţi funcţionale organizate la nivelul spitalelor, care deţin cel puţin: cabinet de consultaţii şi tratament şi/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale şi laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată).

La nivelul judeţului Vaslui, centrele de evaluare se vor organiza în următoarele unităţi spitaliceşti: Spitalul Județean de Urgență Vaslui; Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad; Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: