Home » National » Classix Festival a încheiat cea de-a treia ediție
© Classix Festival

Classix Festival a încheiat cea de-a treia ediție

 În perioada 13 – 19 februarie 2022 la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 tari au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcatuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

Festivalul s-a desfășurat în format hibrid: cu participare fizica conform reglementărilor în vigoare (30% din capacitatea sălilor), insumand o prezență de 1.500 de persoane prezente la cele 8 concerte si cu oferirea posibilității de a urmări difuzarea live a evenimentelor. Peste 70.000 de persoane au urmărit transmisiunile online, iar acestea mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook a festivalului pana pe data de 31 martie 2022.

Am fost incantati sa contribuim la Festivalul Classix de anul acesta. A fost un adevărat privilegiu să avem șansa de a prezenta publicului din România mult apreciatul cvintet danez-roman «V Coloris», care reprezinta atat o marturie puternica a bogatului nostru patrimoniu muzical, cât si un exemplu dinamic al creativitatii ce caracterizeaza colaborarea culturala dintre tarile noastre.”, a mentionat dl. Søren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarcei în România.

Concertele Classix au adus publicului o suita de premiere in sfera auditiilor, iar programul lor a inglobat si compoziții contemporane: Sofia Gubaidulina: Cvartetul de Coarde nr. 4 (1994), Marcus Paus: Sonată pentru vioară si pian (2020), Edvard Grieg / ștefan Diaconu: Suita Lirică (2021), Doina Rotaru: Lumina (2021). Slávka Vernerová-Pěchočová, pianista ceha invitata in cadrul festivalului, menționează: „un festival grozav, cu o organizare perfectă. O producție puternica … si cel mai important – muzicieni deosebiti si dispuși sa lucreze la cote maxime”.

Experiența sincretica a concertelor a fost augmentată de contribuția creativă a artiștilor vizuali: Daniel Mancas (design de lumini si concept) si a video proiectiilor realizate de: Andrei Cozlac, Silviu Apostol Luda, Marian Mina Mihai si Radu Martin.

Susținerea tinerilor artiști a continuat si in acest an, prin Classix in Art, cu sprijinul partenerului principal al festivalului, Kaufland România. Aceasta componenta a cuprins 10 masterclass-uri unde au participat 56 de tineri muzicieni din toata tara, iar aceștia au avut ocazia să-și perfecționeze tehnicile de interpretare, ghidați de turistii si profesioniștii invitați. Tot la aceasta ediție, in cadrul conferinței de presă de la începutul evenimentului, Roxana Patricia Butucel, director general Classix Festival, in prezenta Anna Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland România si Moldova, a anunțat si call-ul pentru bursele de susținere a artiștilor independenți, in valoare de 5.000 de euro, din perioada 1 martie 2022 – 31 martie 2022.

Seria Classix in Focus a adus in program: expoziția de ilustrații „Eroinele” si un vernisaj organizat alături de Centrul Ceh București; o serie de 7 proiecții ale documentarului #newTogether realizat de Forumul Cultural Austriac; o prelegere pe tema femeilor compozitor din secolele 20 si 21 sustinuta de Astrid Kvalbein, rector al Academiei Norvegiene de Muzica; o dezbatere pe tema feminismului in muzica clasica, sustinuta de Cristian Lupes (dirijor si managerul Filarmonicii de Stat Sibiu), Astrid Kvalbein (rector Academia Norvegiana de Muzica), Valentina Sandu-Dediu (profesor, muzicolog, pianista) si moderata de Dragos Cantea (pianist concertist si Director Artistic al Classix Festival).

Ioana Brailescu, manager proiect in cadrul Centrului Ceh București, relateaza: „M-am simțit mai bine ca oricand la Iași la festivalul Classix, unde am fost intampinata de o echipa tanara, energica si entuziasta, pasionata de muzica clasica, dar si de prezentul in continua schimbare. M-am bucurat să aud in introducerea concertului ca muzica clasică nu este o arta a elitelor si sa vad multe persoane tinere in public. Cu ocazia festivalului, am deschis la Casa Muzeelor expozitia Eroinele, care prezinta femei cehe si romance care au schimbat lumea. Expoziția poate fi vizitata pana pe 16 martie”.

In activitățile propuse de festival s-a aflat si un tur ghidat al orașului, organizat de Asociația Iași Travel in data de 19 februarie. Acesta a explorat traditia muzicala a Iasului purtata prin obiectivele care au gazduit concertele si activitățile Classix 2022.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*