Agricultură de subzistență! Din cauza prețului uriaș, unii fermieri vor reduce consumul de îngrășăminte chimice
Aprovizionare cu îngrășăminte chimice a devenit o misiune aproape imposibilă pentru fermierii vasluieni. Dacă o parte din producătorii agricoli s-au aprovizionat din anul trecut cu îngrășăminte la niște prețuri convenabile, alți fermieri trebuie să își facă stocuri în perioada următoare la niște prețuri mult mai mari. O altă soluție adoptată de unii fermieri este reducerea consumului de îngrășăminte chimice pe unitatea de suprafață.
„Orice fermier își face tot felul de probleme și își face calcule, astfel încât să găsească soluții pentru a se aproviziona cu îngrășăminte chimice. Îngrășămintele sunt utilizate în vederea fertilizării culturilor de toamnă și cele pe care le vor înființa în această primăvară”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
În ultimele luni, tona de îngrășăminte chimice de tip uree a ajuns la un preț de 1.000 de euro pe piață, costuri care sunt suportate tot mai greu de fermierii vasluieni. Din păcate, scumpirea îngrășămintelor a fost dublată de o explozie a prețurilor la combustibil, în timp ce porumbul boabe a crescut cu numai 0,20 de lei.
„La aceste prețuri de pe piață noi, ca fermieri, am ieșit tot în pierdere. Va fi foarte greu. Dacă nu dăm îngrășământ nu facem producție, iar dacă nu avem producție scrie faliment pe noi și vom închide că altă șansă nu avem”, a spus Daniel Mușetoiu, fermier din zona Negrești.
Reamintim că la finalul anului trecut, combinatul Azomureş a anunţat că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Cum acest combinat este cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, fermierii avertizează că producția din anul 2022 va scădea semnificativ.
(Dănuț CIOBANU)