Home » National » De Ziua Mondială a Sănătății, la Brașov a avut loc inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe

De Ziua Mondială a Sănătății, la Brașov a avut loc inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe

În data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, la Brașov a avut loc inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe, eveniment la care a luat parte și șeful DSU, dr. Raed Arafat.
Iată declarațiile lui Raed Arafat:
Întregul efort depus în realizarea noii UPU Brașov, în mod cert reprezintă un pas extrem de important în continuarea evoluției sistemului integrat de urgență.
Atunci când vorbim de creșterea calității de răspuns în situații de urgență definim doar o mică parte din atribuțiile esențiale pe care Departamentul pentru Situații de Urgență, în cei 8 ani de la înființare, le posedă și continuă să le adapteze în scopul oferirii tuturor cetățenilor servicii performante, de calitate, adaptate nevoilor lor.
Fiind vorba de evoluție, direcția în care continuăm să acționăm este aceea de a întări capacitatea de răspuns în salvarea de vieți, consolidând pas cu pas, etapă cu etapă, sistemul integrat de urgență. Experiențele din ultimii ani caracterizate prin situații de urgență complexe și diverse, ca de exemplu, accidente cu victime multiple, incidența fenomenelor meteo extreme, pandemie etc. ne-au demonstrat tuturor, că doar împreună, acționând integrat putem răspunde rapid când comunitățile sunt în pericol.
Sistemul național integrat de urgență dezvoltat de către DSU care înglobează toate structurile cu rol în gestionarea situațiilor de urgență și salvării de vieți a demonstrat în timp că numai lucrând împreună, unitar, integrat, obiectivul nostru de căpătâi, de a sprijini, a ajuta și salva oameni, poate da rezultate.
În acest sens, nu trebuie să uităm situația de urgență majoră pe care am traversat-o, pandemia de COVID-19, unde întregul personal din cadrul tuturor structurilor de urgență (pompieri, paramedici, medici, asistenți din cadrul SMURD, Ambulanță , UPU/CPU, personal auxiliar, piloți ) au depus eforturi uriașe în gestionarea situației extrem de grele generate de coronavirusul SARS-CoV-2.
Mai mult, nu trebuie uitat că în acea perioadă, UPU-rile au funcționat cu rol de secții de ATI, în condițiile în care s-a depășit capacitatea maximă de internare în secțiile obișnuite de ATI.
Astfel, Unitățile de Primiri Urgențe, prin personalul medical devotat și dedicat meseriei de salvator, au fost un adevărat sprijin atât pentru pacienți, cât și pentru întregul sistem sanitar, răspunzând prompt și eficient unei adevărate situații critice generate de pandemia de COVID-19.
 Cu eforturi comune, susținute, întregul personal din structurile de urgență, aflat în coordonarea DSU, alături de personalul medical din unitățile spitalicești din țară au reușit împreună să lupte cu această maladie și să salveze vieți.
Fiind vorba de evoluția sistemului de urgență din România și observarea nevoii de integrarea a tuturor structurilor de urgență pentru a atinge obiectivele stabilite, încă din anii 90, s-au depus eforturi considerabile ca acest concept complex să poată fi realizat. Prima Unitate a fost operaționalizată la Târgu Mureș, adusă din Scoția, iar mai apoi, în 2007 cu sprijinul Ministrului Sănătății de la acea perioadă și printr-un program al Băncii Mondiale, 63 de UPU-uri au fost deschise în țară, printre care și cea de la Brașov. Aceste operaționalizări au fost extrem de importante tocmai ca personalul medical specializat în medicină de Urgență să își desfășoare activitatea la un alt nivel și să acorde asistentă medicală de urgență de calitate pacienților, mai ales ca intrările într-un UPU, astăzi, depășesc 200 de bolnavi pe zi, mult mai mult față de secțiile obișnuite din spital.
Acest sistem complex denumit sistemul național integrat de urgență care funcționează și care are dublu rol, pe de-o parte de a contribui la consolidarea scopului nostru comun de a salva vieți, respectiv de a oferi tuturor cetățenilor siguranța de a apela oricând la nevoie la ajutorul profesioniștilor din domeniu a ajuns la acest nivel datorită implicarii și expertizei tuturor salvatorilor din structurile de urgență, care zilnic fac eforturi considerabile, riscându-și de cele mai multe ori propria viață, în scopul de a o salva pe alta.
Noua Unitate de Primiri Urgențe Brașov are o suprafața de 2000mp, o diferență majoră în comparație cu vechea unitate care avea 400mp, modernă, complet echipată, care prin personalul medical devotat și profesionist, pacienții vor putea primi îngriji medicale la standarde înalte.
Totodată, în urma discuțiilor avute cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi cu Inspectoratul General de Aviaţie IGAv al MAI, un nou punct Aeromedical cu un elicopter SMURD dotat cu troliu , achiziționat din fonduri europene va fi operaționalizat la Braşov, pentru a deservi zona muntoasă din jur.
Activitatea întregului sistem integrat de urgență construit în timp de către DSU cu sprijinul tuturor serviciilor de urgență care îl alcătuiesc cu siguranță va continua să performeze, să evolueze și să fie un real sprijin pentru cetățeni.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*