National

Asociația Zi de Bine a finalizat amenajarea Clubului din Internat, un spațiu dedicat adolescenților care vin din mediul rural pentru a studia

 

 

Proiectul Clubul din Internat face parte din seria de proiecte desfășurate de asociația Zi de Bine în zona Moldovei. În luna septembrie, Zi de Bine Moldova a finalizat Tribuna Parc, un proiect inedit, menit să transforme grădina generoasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Anghel” din Cornești într-un spațiu de relaxare și zonă de petrecere a festivităților și evenimentelor școlare. Pentru luna octombrie, ZDB Moldova a finalizat spațiul dedicat elevilor din internatul liceului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău.

 

Iași, 31 octombrie 2022: Zi de Bine Moldova, alături de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy – RYMD, finalizează proiectul Clubul din Internat, prin care cele două asociații au transformat o zonă din clădirea Liceului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău într-un spațiu atrăgător, care să îi ajute pe noii elevi veniți din mediul rural să se integreze mai ușor.

 

”Noi credem că talentul, pasiunile, abilitățile valoroase se găsesc în egală măsură la copiii de la sat, ca și la cei de la oraș. Doar că, în cazul copiilor de la sat, sunt deseori îngropate sub greutăți de tot felul: lipsuri materiale, neîncredere, muncă la câmp, sărăcie, consum de alcool, violență și așa mai departe, cunoaștem cu toții problemele specifice. Atunci când un copil de la sat vine la oraș să învețe, e o izbândă extraordinară și noi credem că suntem datori să facem tot ce ne stă în putință să-i ajutăm să-și dezgroape sau, mai bine zis, să-și descopere toate talentele, pasiunea și abilitățile ascunse. Asta ne dorim noi să fie Clubul din Internat – un loc în care, în deplină siguranță, acești 90 de copii care-și trăiesc viața aici să aibă un loc sigur, să aibă modele care să îi inspire, să aibă oameni care cred în ei și-i ajută să-și descopere ce au ei mai frumos și mai valoros. Noi, la Zi de Bine, am ales să facem asta pentru ei, ca tineri, dar și pentru noi, ca societate.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

 

Diversitatea nevoilor elevilor a fost cea care a trasat tema proiectului. Pe deoparte, tinerii au nevoia de a asculta, de a fi ascultați, înțeleși; pe de altă parte, au nevoie să se exprime și să socializeze. Astfel, au fost create cele două spații alocate intervenției în funcție de ritmul și caracterul activităților pe care le găzduiesc. Quiet Room este un cadru intim, pentru lectură, studiu individual și discuții în tihnă, un spațiu în care elevii pot să citească, să stea la calculator sau să poarte discuții pe canapea. Noisy Room este sala dedicată trainingurilor, discursurilor, proiecțiilor de filme și tenisului de masă și poate fi, la nevoie, separată pentru activități simultane.

 

”Deși proiectul este definit de o separare a sălilor în spații liniștite și spații gălăgioase, miza sa este să încurajeze importanța prezenței ambelor componente în dezvoltarea și formarea tinerilor: libera exprimare și introspecția merg la pas, împreună. Cele două camere complementare sunt ghidate de o „regulă” simplă: când ai ceva de zis, să fii ascultat, iar când ești tăcut, să fii înțeles.”, declară Anca Spânu, Arhitect A+Noima.

 

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Clubul din Internat – ZDBMoldova este de 12.000 euro și este oferit de Isopan. Mulțumim și partenerilor CLAR AUTO TRADE SRL, KANARA PRINT SRL, WISE BRAND SRL.

 

Experiența din teren dezvăluie că abandonul școlar neoficial al tinerilor din mediul rural după clasa a 8-a (atunci când fac trecerea la liceu/școală profesională în altă localitate) este mult mai ridicat față de datele oficiale. Sunt comunități în care 8 din 10 tineri nu frecventează în realitate școala, chiar dacă nu figurează în statisticile oficiale ca ”abandon”. Prin „Clubul din internat”, cele 2 asociații le oferă tinerilor un loc în care să simtă că există oameni cărora le pasă de viitorul lor. Clubul e un spațiu care a luat naștere în urma nevoii tinerilor care au spus cât de greu e uneori să-și părăsească satul și să vină într-un oraș mare, în care nu cunosc pe nimeni și se simt copleșiți.

 

”Tinerii au nevoie de un spațiu prietenos în care se întâmplă activități de interes pentru ei și în care își pot petrece timpul liber. Într-un cuvânt, tinerii au nevoie de o comunitate. Odată cu deschiderea Clubului din Internat, se îndeplinește un vis pe care îl avem de aproape 8 ani de zile, mai exact din momentul în care realizat prima strategie de tineret a județului Bacău, prin care am consultat peste 1200 de tineri și am descoperit problemele cu care se confruntă.”,  afirmă Teodora Damoc, vicepreședinte Romanian Youth Movement for Democracy.

 

 

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

 

***

Despre Asociația Zi de BINE

 

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button