George Șișcu Deputat PNL de Tulcea în Parlamentul României: „Avem datoria de a nu mai crea falii în societate! Învrăjbirea diverselor categorii de cetățeni este toxică și trebuie evitată!”
George Șișcu
Deputat PNL de Tulcea în Parlamentul României
„De prea multe ori creșterile de pensii, de salarii în sistemul bugetar sau ale diferitelor forme de ajutor social suscită dezbateri politice inutile. Nu există în România partide care guvernează și, cum se spune, „dau”, și partide care „nu dau”. Asemenea afirmații sunt eronate din start și sunt de natură să creeze diviziuni în societate, să încingă spirite. La final, cei care au de suferit cel mai mult de pe urma acestui supărător zgomot de fond sunt tocmai pensionarii, angajații din sistemul bugetar sau românii care au nevoie cu adevărat de sprijinul statului.
De altfel, Partidul Național Liberal a fost în centrul unor guvernări care au produs unele dintre cele mai mari creșteri de pensii, contrat opiniei prea larg răspândite că numai PSD le-a mărit atunci când a guvernat. Acestea sunt faptele. Vorbele aruncate în scop politicianist produc multă confuzie și neliniște, cu atât mai mult într-o perioadă atât de complicată precum cea pe care o traversăm, cu atâtea crize concurente.
Majoritatea pensionarilor din această țară nu sunt speciali. Nu iau pensii mai mari decât salariul pe care l-au avut în anii lor de activitate. Sunt puși să se descurce, în medie, cu 1800 de lei pe lună. Statul român va trebui să găsească permanent soluții pentru ca veniturile acestora să crească, și nu doar cu rata inflației. Nu putem să ne pretindem un stat social democratic atunci când ne lăsăm seniorii, după o viață de muncă, la limita subzistenței. Economia României crește într-un ritm alert astăzi raportat la celelalte state ale Uniunii Europene. E mult loc de investiții și de creștere, dar cea care există trebuie să se vadă în sumele pe care pensionarii le primesc. Sunt semenii noștri care, atunci când au fost în câmpul muncii, și-au făcut datoria și au contribuit din salariul lor cu un sfert din venit pentru a susține pensii. Au aceleași drepturi pe care le aveau și aceia care, din banii de contribuții, susțineau pensiile aflate în plată. Prin urmare, nu vorbim de bunăvoință pe care politicienii o pot arăta sau nu, ci despre un drept al românilor care au îndeplinit stagiul de cotizare și vârsta de pensionare.
În același timp, nu aș vrea să ne mai întoarcem vreodată la falia pe care un fost președinte al României a creat-o în societate, învrăjbindu-i unii împotriva altora pe angajații din sistemul bugetar cu cei din sistemul privat. Nu putem avea servicii publice de calitate fără oameni plătiți decent pentru a-și face treaba. Și nu cunosc pe nimeni care doar din salariul de la stat să se fi îmbogățit în vreun fel. Dacă a făcut abuz de funcție, atunci plătește în fața Justiției. Dar sigur nu și-a construit palate din leafa de funcționar. Se aruncă în mod gratuit anatema asupra tuturor salariaților onești din sistemul bugetar doar din cauza unor excepții care, însă, în nici un caz nu confirmă regula!
Statul are o datorie față de absolut toți cetățenii săi. Mediului privat trebuie să îi asigure un sistem fiscal previzibil și corect pentru a produce plusvaloare și pentru a asigura salarii bune cât mai multor români. Profesorilor, polițiștilor, pompierilor, funcționarilor trebuie să le asigure venituri decente, cât să le permită un trai bun, astfel încât aceștia să fie dedicați muncii lor, în slujba contribuabililor, nu să alerge să-și asigure existența pe lângă serviciu, din alte surse. Iar categoriilor defavorizate, statul are datoria de a le suplini neputința cu venituri care să le permită fie reinserția pe piața muncii, fie un trai acceptabil.”