Producătorii agricoli vasluieni vor ca la anul să nu mai rămână fără porumb
Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești, a spus că seceta din acest an i-a lovit sever pe fermierii locali. Majoritatea producătorilor agricoli au ajuns într-o situație identică cu cea din 2020, caracterizată prin lipsuri în gestiune, datorii de achitat etc.
„2022 a fost un an foarte prost pentru agricultură. Seceta s-a instalat în lunile de primăvară și a provocat pierderi consistente în rândul fermierilor. Sper că la anul să fie mai bine, pentru că acest an a fost foarte prost”, a spus Constantin Galeru.
Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui a finalizat raportul de stinteză, privind evaluarea pagubelor la culturile agricole semănate în primăvarea acestui an, asociate fenomenului de secetă pedologică.
Până în data de 15 decembrie 2022, documentul a fost transmis la Ministerul Agriculturii. Centralizarea proceselor verbale privind pagubele provocate de secetă s-a realizat pe UAT-uri, pe culturi agricole, pe suprafețe calamitate, pe nivelul estimativ al pagubelor, pe producători agricoli.
Potrivit datelor DAJ Vaslui, situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de secetă este următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.
(Dănuț CIOBANU)