Home » National » În cazul unui cutremur puternic, circa 2.400 de clădiri din Capitală s-ar dărâma

În cazul unui cutremur puternic, circa 2.400 de clădiri din Capitală s-ar dărâma

Capitala are peste 2.400 de imobile încadrate într-o clasa cu risc seismic. În clasa I de risc seismic sunt 362 de imobile, în clasa II – 373 imobile, în clasa III – 116 imobile şi 1.542 încadrate în categorii de urgență. Cu toate acestea, procesul consolidării înaintează cu paşi de melc, iar viitorul nu sună prea promiţător.

„Din 2018 au fost începute 10 şantiere. Din cele 10 şantiere, unul a fost preluat efectiv şi proprietarii remutaţi, trei sunt în curs de preluare şi se va întâmpla luna aceasta, februarie-martie, restul de şase sunt în proces de finalizare. De asemenea mai avem încă două şantiere începute anul trecut şi probabil că unul dintre ele se va finaliza anul acesta. Dacă ne raportăm la ce alte imobile urmează să intre, anul acesta vor începe şantierele pentru două lucrări mari şi cinci imobile mai mici”, a declarat pentru TVR, Răzvan Munteanu, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei Generale.

Din cauza fricii că oricând se poate întâmpla o tragedie, mulţi proprietari care locuiesc în clădirile încadrate într-o clasă cu risc seismic au ales să se mute şi să-şi închirieze locuinţele.

Inginerii specializaţi în cutremure spun că în cazul unui seism asemător celui din 1977, pagubele ar fi catastrofale.

În prezent, consolidarea clădirilor cu risc seismic poate fi finanțată integral atât de la buget, cât și prin PNRR, după înscrierea în platforma digitală specifică, a anunţat luna trecută Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Proiectele vor putea fi depuse până la 20 februarie, în această sesiune de finanțare, urmând ca de la 1 august platforma să fie deschisă permanent. De la 3 ianuarie au fost depuse 235 de cereri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe și clădiri publice, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*